Volvo-kategori-gravid

Vordende mor

Plutselig er du ikke alene i setet lenger. Du har en blindpassasjer. En blindpassasjer som skal være med deg de neste 9 månedene og bare ta større og større plass, helt til han eller hun bestemmer seg for å komme ut å få sitt eget sete.


Det er viktig at beltet sitter riktig

  • Setebeltet skal plasseres så tett inntil kroppen som mulig. Sjekk også at beltet ikke er vridd.
  • Setebeltet skal sitte stramt over skulderen, mens den diagonale delen av beltet skal ligge mellom brystene og langs siden av magen.
  • Hoftedelen av beltet skal ligge flatt mot siden av hoften, så lavt som mulig under magen. Beltet skal ikke ligge tvers over magen.
  • Sørg for at du sitter komfortabelt. Du bør enkelt kunne rekke frem til rattet og pedalene, samtidig som avstanden mellom rattet og øvre del av kroppen skal være størst mulig.

Å kjøre bil når du er gravid kan være strevsomt, særlig mot slutten av svangerskapet. Ikke bare blir førersetet mindre og mindre etterhvert som månedene går, du har også plutselig ansvar for noen andres sikkerhet. Når kroppen endrer seg, stiller den nye krav til sittekomfort også. Men sikkerhetsbeltet og kollisjonsputen er selvsagt like viktige som før.

Kvinner spør av og til om det er bedre å ikke å bruke setebelte når de er gravide. De frykter at beltet kan skade det ufødte barnet. Svaret er at man alltid skal bruke setebelte.

Det selges utstyr som er ment å hjelpe til med å plassere setebeltet for gravide kvinner. Slikt tilbehør er imidlertid ikke utviklet sammen med setebeltene i de ulike bilene, og det er så langt ikke ført bevis for at posisjoneringsutstyr for setebelter faktisk bedrer sikkerheten i et sammenstøt. Faktisk er det en risiko for at de fører til at setebeltet sitter løsere.