15-til-36-kg-kategori

Tid for å se fremover

Før eller senere vil barnet vokse ut av sitt bakovervendte barnesete. Samtidig er barnet fortsatt for lite til å sitte som en voksen. Hva gjør dere da? Det finnes heldigvis gode løsninger!

Husk:

  • Eldre barn skal bruke barnesete/setepute til de er 135 cm høye eller minst 36 kg.
  • Den nedre delen av sikkerhetsbeltet må alltid ligge over hoftene, og ikke over magen.
  • Diagonaldelen av beltet skal sitte stramt over skulderen og brystet. Det spiller ingen rolle om beltet berører halsen.
  • Plasser aldri diagonalbeltet under armen eller bak ryggen.
  • Stram barnets sikkerhetsbelte etter at du har festet det.
  • Med en hastighet på bare 40 km/t vil et barn som normalt veier 30 kg, plutselig veie tilsvarende ett tonn i sammenstøt med et ubevegelig objekt.
  • 9 av 10 barn som omkommer eller blir hardt skadet i bilulykker, er enten feil sikret eller ikke sikret.


Før eller senere vil barnet vokse ut av sitt bakovervendte barnesete. Det skjer vanligvis rundt tre- eller fireårsalder. Nå kan barnet reise forovervendt og sitte på et barnesete med eller uten ryggstøtte. Selv om de har blitt større, behøver eldre barn også støtte. Barneseter gir dem en trygg og behagelig kjøretur til de er klar for det voksne bilsetet.

Fest beltet på riktig måte

Sørg for at barnesetet fører hoftebeltet lavt ned foran og tvers over hoften. Dette sørger for at barnesetet holdes på plass i en kollisjon. Barnet og puten er alltid fastspent med trepunktsbeltet. Noen barneseter kan også festes til bilen ved hjelp av ISOFIX-fester.

Les mer om riktig sikring med bilbelte


15-36kg

Seks og et halvt år

Det føles kanskje som det var i går dere kjørte hjem fra sykehuset med babyen. Samtidig føles det som en evighet. Uansett er det viktig å følge opp barnets vekst med riktig tilpasset barnesete.

Phillip er seks år, eller seks og et halvt, som han liker å poengtere. Nå kan han både sykle, spise med bestikk og tørke seg selv. Han har ennå ikke mistet noen tenner, men to av dem er helt klart løse.

Det er allerede en stund siden Phillip vokste ut av det bakovervendte setet sitt. Nå sitter han med ansiktet i kjøreretningen på en setepute med ryggstøtte, med god utsikt gjennom vinduet siden han sitter såpass høyt.

Phillip har begynt på skolen og lært å lese litt, og staver seg gjennom veiskiltene på veien. «O-s-l-o. Vi er i Oslo! E-6 … Hva betyr E6?»

Siden Phillip er blitt stor gutt, har han fått lov til å passe på og sjekke at alle i bilen har på belte. For han er opptatt av sikkerhet. Phillip er en fornuftig ung herremann som bruker hjelm når han sykler, svømmevinger når han bader, og tar fluor mot Karius og Baktus. Derfor er det bare naturlig at både han og mamma og pappa er fastspent når de kjører bil. Det er det i alle fall ikke noe spørsmål om.