Tag: spedbarn

Babysete (Gruppe 0+)

Et babysete er alltid bakovervendt og kan brukes av barn frem til de veier 13 kilo eller toppen av hodet til barnet går over kanten av babysetet. De fleste babyseter er beregnet for barn mellom 0 og 13 kilo, men det finnes noen setemodeller som dekker flere vektgrupper på én gang. Da kan man bruke setet til barnet er litt større. Les alltid instruksjonsboken til en setemodell før du installerer den. Det er også viktig å finne ut om setemodellen er kompatibel med bilen du kjører. Noen seter festet med ISOFIX mens andre festes med bilens egne belter.

Ingen bakovervendte barneseter må på noe tidspunkt monteres foran en aktiv kollisjonspute!

Retning: Alltid bakovervendt

Vektgruppe: 0+ (0 – 13 kg)

Barnets vekt: 0 – 13 kg

Barnets alder: Nyfødt til barnet har vokst ut av stolen

Den lille sjefen

Husk:

 • Ta av store klær slik at sikkerhetsbeltet kan festes stramt, så nært kroppen som mulig.
 • Husk å ta av varme klær før du spenner fast barnet, slik at det ikke overopphetes og blir dehydrert.
 • Ikke la barnet sitte oppreist for lenge. Ta ofte pauser.
 • Et barn som sitter i et bakovervendt barnesete, har ca. 90 % mindre sjanse for å bli skadet i en ulykke sammenlignet med et barn som ikke er festet.
 • Barneseter må aldri plasseres i passasjersetet hvis kollisjonsputen er aktivert.
 • Små barn bør reise i bakovervendte barneseter så lenge som mulig, og i alle fall til de er 3–4 år gamle.

Når vi sitter forovervendt i en frontkollisjon, holdes kroppen fast av sikkerhetsbeltet mens hodet blir kastet fremover og legger belastning på nakken. Avhengig av hvor alvorlig kollisjonen er og størrelsen på barnet, kan denne belastningen være skadelig. Derfor bør små barn alltid sitte bakovervendt i bilen.

Med et godt barnesete, montert korrekt og bakovervendt, reduseres så mye som 90 % av skaderisikoen sammenlignet med barn som ikke er korrekt sikret.

Ta deg derfor god tid til å finne et barnesete som passer din bil, gjerne med ISOFIX om din bil har dette. ISOFIX reduserer blant annet sjansen for feilmontering. Øv deg gjerne på forhånd, og les bruksanvisningen nøye.

Den-lille-sjefen-story

Den lille sjefen

Emma er ni måneder gammel og familiens midtpunkt.

Nå strekker hun seg mot lyset etter en liten høneblund og vurderer om hun skal klynke litt, eller om det holder å bare sprelle litt med beina for at mamma eller pappa skal komme med mat.

Hun kjenner et svakt trykk mot ryggen idet bilen bremser ned, hører mamma si noe til pappa, og så går bildøren opp. Med ett står mamma der og sier: ”Er du sulten?”

Etter middagen legger mamma Emma tilbake i setet, klikker henne fast og sjekker at selene er stramme nok. Mamma har også tatt av Emma det tykke yttertøyet og stilt inn setet slik at det passer henne perfekt, og gjør at hun slapper av. Mamma har nemlig lest på internett om babyer i bil, om at hodet er mer enn halvparten av kroppsvekten, hvor viktig det er at barnet blir festet riktig, og om å ta en pause i ny og ne.

Emma legger hodet mot de myke sideputene, mett og god, og kjenner øynene bli tunge.Babykrybbe (Gruppe 0)

Formålet med en babykrybbe er å transportere premature barn i bil. Babykrybber brukes i unntakstilfeller hvor transport er nødvendig og barnet av medisinske årsaker ikke kan transporteres i bakovervendt babysete.

Kort sagt: Ikke bruk babykrybbe med mindre du må. Ingen barn over 3 kilo eller 50 cm skal på noe tidspunkt transporteres i babykrybbe.

Retning: Alltid sideveis

Vektgruppe: 0 (0 – 10 kg)

Barnets vekt: 0 – ca. 3 kg

Barnets alder: Prematurfødt til alder for oppnådd normal fødselvekt

Barnets lengde: 0 – ca. 50 cm

Ofte stilte spørsmål om bakovervendte seter

Hvor lenge skal barn fortsette å bruke bakovervendte seter?

Små barn bør bruke bakovervendte seter så lenge som mulig. Et barn bør først gå over til et forovervendt sete når det har vokst ut av setet sitt, eller når hodet rekker over toppen av setet. Det anbefales at barn fortsetter å bruke bakovervendte seter til de er fire år gamle, gjerne lenger. Jo eldre barnet er, jo sterkere har nakken vokst seg. Og jo høyere barnet er, jo relativt mindre vil hodet være i forhold til resten av kroppen. Barnets sikkerhet påvirkes ikke av at barnet ikke får strukket bena helt ut.

Hvorfor er bakovervendte seter så viktig?

Fordi barnets sårbare nakke ikke tåler belastningen hvis hodet skytes forover i en frontkollisjon. I et forovervendt sete er nakken utsatt for svært sterke krefter. I et bakovervendt sete fordeles disse kreftene over hele barnets rygg og hode. Kreftene som oppstår i kollisjoner bakfra er vanligvis ikke så sterke.

Hva skal jeg tenke på når jeg kjøper et barnesete til bilen?

Setet må passe i bilen din. For å være sikker på at setet passer i din bil bør du prøve å feste setet i bilen før du kjøper det. Ansatte i butikker som selger barneseter hjelper deg gjerne. Setet må ha riktig typegodkjenning med merke.

Kjøper du et brukt sete er viktig at setet er relativt nytt og uten skader. Setet må ikke ha vært i en kollisjon! Barneseter har en begrenset levetid på 8-9 år, da materialene i setet svekkes over tid.

Hvordan monterer man et bakovervendt barnesete?

Det er viktig at du følger instruksjonene nøye. De vanligste festemåtene er enten med bilens egne belter eller med bruk av en base festet med bilbeltet eller ISOFIX.

Hva er ISOFIX?

ISOFIX er et standardisert forankringssystem som ofte gjør det enklere å montere barneseter i bil. De stive ISOFIX-festene gir bekreftelse (klikkelyd og grønt varsel) når installasjonen er gjort korrekt.

Hvor er det sikreste stedet for barnet i bilen?

De fleste plasserer barnesetet i baksetet, mens noen foretrekker å ha barnet innen rekkevidde, altså i passasjersetet foran. Dersom det er en aktiv kollisjonspute foran dette setet, må̊ barnesetet ikke plasseres der, da er baksetene eneste mulige plassering.

I noen biler kan passasjerkollisjonsputen kobles ut ved behov. Bilen din kan ha en bryter for dette formålet – sjekk instruksjonsboken.

Kan man være helt sikker på at kollisjonsputen virkelig er utkoplet eller deaktivert?

De fleste moderne biler har mulighet for å deaktivere airbagen i passasjersetet foran. Det er viktig å sjekke om bilen har denne funksjonen. Les instruksjonsboken, her vil det stå forklart hvordan man kobler ut airbag hvis dette er mulig. Hvis du er det minste i tvil om kollisjonsputen virkelig er utkoblet, må du kontakte en autorisert forhandler.

Utgjør det noen risiko hvis for eksempel barnet leker med en dukke eller ser film på en håndholdt enhet?

Løse gjenstander kan bli farlige prosjektiler i en kollisjon. Ved en bråstopp oppstår det bevegelsesenergi. Dette er noe vi føler på kroppen. Under en kraftig oppbremsing vil passasjerer og løse gjenstander fortsette i samme fart som før, mens bilen stopper momentant. Resultatet er at passasjerene og gjenstandene slynges forover i bilen.

Derfor er det veldig viktig at både barn, dyr og andre løse gjenstander i en bil er godt sikret. Et barn som er usikret i bil utgjør både en fare for seg selv og for alle andre passasjerer.

Hva gjør jeg hvis barnet ikke vil sitte i setet sitt?

Det kan være mange ting som gjør at barnet ikke er fornøyd i setet. Prøv å finne ut om det er noe som plager barnet ditt. Snakk med barnet. Ta gjerne en stopp og strekk på beina.

I Sverige finnes en sertifisering som kalles Plusstest. Hva er dette?

En Plusstest er en frivillig sertifisering som evaluerer belastningen på kollisjonsdukkens nakke i den ordinære sertifiseringstesten. Ved å velge et barnesete med Plusstest-merking vet du at setet vil beskytte barnets nakke i en kollisjon, noe som ikke evalueres i den ordinære testen.

HVA KREVER LOVEN?

Å sikre barn i bil kan være utfordrende. Det kan også føles vanskelig å forstå hva loven egentlig krever, og hvilke regler som gjelder for sikring av barn i bil.

Som foreldre handler det kanskje mest om å finne en balansegang mellom barnets komfort og sikkerhet, hvor barnet ofte protesterer mot det å sitte fastspent med mindre bevegelsesfrihet. Dårlig tid og en stressende avreisesituasjon hjelper heller ikke, og resultatet er dessverre at halvparten av alle barn er for dårlig sikret i norske biler.

Lover og regler

I Norge er loven veldig enkel: Det er påbudt å sikre barn i bil. Loven opererer med vektgrenser og aldersgrenser, og sier at barn som er under 135 cm høye, eller inntil 36 kg, alltid skal bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt, men etterlater ingen tvil om at barn skal sikres, uansett.

Alle barn under 135 cm eller inntil 36 kg skal alltid sikres i bil. Det er sjåførens ansvar at alle under 15 år er sikret korrekt i bilen.

Bilens sjåfør er ansvarlig for at passasjerer under 15 år er sikret i bilen, og kan straffes når slike passasjerer er usikret, med forenklet forelegg og prikker på førerkortet.

I tillegg til lovteksten bør man sikre barnet i bakovervendt barnesete frem til barnet er omtrent fire år. Ved en eventuell frontkollisjon har et slikt barnesete en skadereduserende effekt på 90–95 % i forhold til forovervendt barnesete. Det er viktig å huske på at barnesete ikke skal monteres i forseter hvor det finnes aktiv kollisjonspute.


De vanligste feilene

Selv med riktig utstyr kan en eventuell kollisjon ha fatale konsekvenser om barnet ditt eller barnesetet ikke er festet riktig. Under finner du en liste over de mest vanlige feilene:

 • Beltene i barnesetet er ikke strammet godt nok rundt barnet
 • Bilbeltet ligger under armen eller bak ryggen til barnet
 • Barnesetet er plassert i forsetet foran en kollisjonspute som ikke er koblet ut
 • Monteringsanvisningen er ikke fulgt nøye nok, og setet er løst/dårlig festet
 • Selen rundt barnet er vridd

HVA ER ET BASESETE?

Et basesete består av to deler: setet, som barnet sitter i, og basen, som man fester i bilen. Hvis basen står fastmontert i bilen, er det en enkel sak å feste og løsne setet fra basen når man skal inn og ut av bilen. Dette betyr altså at man kan ta med seg setet fra bilen når man forlater den. Slik kan den sovende babyen din fortsette formiddagsluren i setet sitt etter at bilturen er over.

Baseløsninger er spesielt populære for babyseter, men finnes også som småbarnsseter.

Trygg løsning

Noen baser festes med ISOFIX-ankere. Andre festes med bilens egne belter. Begge løsninger er trygge, men i tester scorer ISOFIX-løsninger litt høyere enn belteløsninger. Én ting er sikkert: Baseseter scorer høyere i trygghetstester enn seter uten base.

Mange baser kommer med noe som kalles støtteben. Dette plasseres i fotbrønnen – altså der en voksen baksetepassasjer vanligvis ville hatt føttene sine – for å øke stabiliteten og avlaste basens andre festepunkter.

En godt festet setebase utgjør ingen fare hvis man kjører uten barn i bilen. Et sete som ligger løst uten base, kan fort bli et farlig prosjektil under et eventuelt sammenstøt. I så måte er en baseløsning tryggere selv når barna ikke er med på biltur.

Ofte stilte spørsmål om baby i bil

Hva skal jeg se etter når jeg skal velge babysete?

Setet må passe i bilen din. For å være sikker på at setet passer i din bil, bør du prøve å feste setet i bilen før du kjøper det. Ansatte i butikker som selger barneseter, hjelper deg gjerne.

Kan jeg bruke godkjent babykrybbe i bil?

Bakovervendt babysete anbefales på det sterkeste fremfor babykrybbe. Babykrybbe kan brukes når det er medisinske årsaker, som for eksempel ved en prematur fødsel, som gjør at babyen ikke kan sitte i et ordinært babysete.

Hva bør jeg tenke på̊ når jeg kjøper et brukt babysete?

Kjøper du et brukt sete, er det viktig at setet er relativt nytt og uten skader. Setet må ikke ha vært i en kollisjon! Barneseter har en begrenset levetid på åtte–ni år, da materialene i setet svekkes over tid. Sjekk at setet du kjøper har riktig typegodkjenning med merke, og at alle monteringsinstrukser følger med.

Hvordan monterer man et babysete?

Følg instruksjonene i manualen nøye. På enkelte seter er bruksanvisningen også trykket på selve setet. Hvis du får problemer, vil de alle fleste steder som selger barneseter kunne hjelpe deg.

Hva er ISOFIX?

ISOFIX er et standardisert forankringssystem for baby- og barneseter. ISOFIX-systemet er kjent som LATCH i USA og som UAS i Canada.

Er ISOFIX tryggere?

ISOFIX minsker risikoen for feilmontering, men barneseter festet med setebeltet er like trygt hvis det er korrekt montert og strammet.

Er en fastspent bærebag et trygt alternativ?

Nei. Bærebagen kan kanskje sitte fast, men babyen i bagen er ikke korrekt fastspent og sikret.

Er en tverrliggende barneseng et trygt alternativ?

Tverrliggende barneseng (babykrybbe) er ikke anbefalt til normal bruk. Gå heller for bakovervendt sete om mulig. Det finnes imidlertid situasjoner hvor små barn må ligge i flat stilling (for eksempel for tidlig fødte barn) og må benytte tverrliggende barneseng. Forsikre deg i så fall om at barnesengen er sertifisert for dette formålet. Så snart barnet kan benytte et bakovervendt babysete, bør man bytte over til dette.

Hvor i bilen er det beste stedet for et barnesete?

De fleste plasserer barnesetet i baksetet, mens noen foretrekker å ha barnet innen rekkevidde, altså i passasjersetet foran. Dersom det er en aktiv kollisjonspute foran dette setet, må̊ barnesetet ikke plasseres der, da er baksetene eneste mulige plassering.

I noen biler kan passasjerkollisjonsputen kobles ut ved behov. Bilen din kan ha en bryter for dette formålet – sjekk instruksjonsboken.

Kan man være helt sikker på at kollisjonsputen virkelig er utkoblet eller deaktivert?

De fleste moderne biler har mulighet for å deaktivere airbagen i passasjersetet foran. Det er viktig å sjekke om bilen har denne funksjonen. Les instruksjonsboken, her vil det stå forklart hvordan man kobler ut airbag hvis dette er mulig. Hvis du er det minste i tvil om kollisjonsputen virkelig er utkoblet, må du kontakte en autorisert forhandler.

Hvorfor må babyer reise i bakovervendte seter?

Babyens hode er stort og tungt i forhold til resten av kroppen, og nakken er fortsatt langt fra fullt utviklet. Hvis barnet sitter forovervendt, er det svært sårbart for de kreftene som aktiveres ved en frontkollisjon.

Les mer om sårbare passasjerer.

Hvor lenge skal vi fortsette å bruke babysetet?

Det viktigste er at setet til enhver tid skal passe til barnets størrelse og vekt for å gi den nødvendige støtten. Når babyens hode når toppen av babysetet eller over, har tiden kommet for å flytte over til et bakovervendt sete for større barn.

Hva skal jeg gjøre hvis babyen min ikke vil sitte i setet?

Det kan være mange ting som gjør at barnet ikke er fornøyd i setet. Sjekk om babyen er sulten, om det kan være klær som er ubehagelige, prøv å distrahere babyen med for eksempel en sang, eller stopp og ta en pause.

Det kan være en god idé å ta et helt nytt babysete med seg inn og la babyen venne seg til det hjemme.

I samarbeid med Trygg Trafikk

Trygg Trafikk er en medlemsorganisasjon for frivillig trafikksikkerhetsarbeid og et bindeledd mellom frivillige aktører og myndigheter. Vi samarbeider med medlemsorganisasjonene om politiske saker, skaper møteplasser og arrangerer årlig en nasjonal konferanse for trafikksikkerhet.