Tag: sikkerhet

Riktig sikring med beltet

Fest beltet på riktig måte

Sørg for at barnesetet fører hoftebeltet lavt ned foran og tvers over hoften. Dette gjør at barnesetet holdes på plass i en kollisjon. Barnet og barnestolen skal alltid være fastspent med trepunkts-sikkerhetsbeltet. Noen barneseter kan også festes til bilen ved hjelp av ISOFIX-fester.

Ikke for langt ut på skulderen

Når et barn er festet ved hjelp av et trepunkts-sikkerhetsbelte, er det viktig at beltet ligger riktig. Hovedårsaken til at man bruker et barnesete, er ikke for at barnet skal se mer, men for å oppnå korrekt beltegeometri. Jo strammere sikkerhetsbeltet er, jo bedre vil sikkerhetsbeltet beskytte barnet ditt. Så husk å etterstramme.

Barnesetet/seteputen sørger for at barnet sitter høyere og at sikkerhetsbeltet ligger i en bedre stilling over lår og hofte. Hoftedelen av beltet skal alltid ligge så lavt som mulig over hoftene, IKKE tvers over magen. Det diagonale beltet skal ligge tett inntil brystet og over skulderen, fortrinnsvis midt på skulderen. Stram sikkerhetsbeltet etter at du har festet barnet.

Det er ikke farlig hvis en del av beltet ligger mot barnets hals. Det ser kanskje ikke så komfortabelt ut, men barnet vil ikke kveles i en kollisjon. Hvis bilen bråstanser, vil barnets hode bevege seg forover, og beltet vil flytte seg lenger ut på skulderen. Risikoen for skader er mye større hvis det diagonale beltet ligger for langt ut på skulderen. Dette kan føre til at beltet faller ned på armen i en kollisjon, og dermed øker risikoen for hodeskade og skader på indre organer i bryst og mage. Med beltet for langt nedover armen vil heller ikke barnet holdes fast like godt.

Aldri under armene

Under ingen omstendigheter må barnet sitte med diagonalbeltet under begge armene. I en kollisjon vil den øvre delen av barnets kropp ikke være korrekt festet, noe som øker risikoen for hodeskader og fare for at sikkerhetsbeltet skader de myke delene i brystet og i magen. Det er dessuten større risiko for skader i bryst eller mage fordi det menneskelige skjelettet er svakere lenger nedover brystkassen. Sikkerhetsbeltet gir optimal beskyttelse hvis det er plassert tvers over de sterkeste delene på kroppen som bekkenet, ribbena og skuldrene.

Bruk aldri en vanlig pute istedenfor et ordentlig barnesete/setepute. En vanlig pute er for myk og lar seg ikke feste på samme måte som et barnesete. I en kollisjon vil en vanlig pute simpelthen bli flat, slik at barnet sklir forover og ned under hoftebeltet.


Unngå disse feilene når du sikrer barn i bil

I samarbeid med Trygg Trafikk

Trygg Trafikk er en medlemsorganisasjon for frivillig trafikksikkerhetsarbeid og et bindeledd mellom frivillige aktører og myndigheter. Vi samarbeider med medlemsorganisasjonene om politiske saker, skaper møteplasser og arrangerer årlig en nasjonal konferanse for trafikksikkerhet.