Tag: beltesete

Riktig sikring med beltet

Fest beltet på riktig måte

Sørg for at barnesetet fører hoftebeltet lavt ned foran og tvers over hoften. Dette gjør at barnesetet holdes på plass i en kollisjon. Barnet og barnestolen skal alltid være fastspent med trepunkts-sikkerhetsbeltet. Noen barneseter kan også festes til bilen ved hjelp av ISOFIX-fester.

Ikke for langt ut på skulderen

Når et barn er festet ved hjelp av et trepunkts-sikkerhetsbelte, er det viktig at beltet ligger riktig. Hovedårsaken til at man bruker et barnesete, er ikke for at barnet skal se mer, men for å oppnå korrekt beltegeometri. Jo strammere sikkerhetsbeltet er, jo bedre vil sikkerhetsbeltet beskytte barnet ditt. Så husk å etterstramme.

Barnesetet/seteputen sørger for at barnet sitter høyere og at sikkerhetsbeltet ligger i en bedre stilling over lår og hofte. Hoftedelen av beltet skal alltid ligge så lavt som mulig over hoftene, IKKE tvers over magen. Det diagonale beltet skal ligge tett inntil brystet og over skulderen, fortrinnsvis midt på skulderen. Stram sikkerhetsbeltet etter at du har festet barnet.

Det er ikke farlig hvis en del av beltet ligger mot barnets hals. Det ser kanskje ikke så komfortabelt ut, men barnet vil ikke kveles i en kollisjon. Hvis bilen bråstanser, vil barnets hode bevege seg forover, og beltet vil flytte seg lenger ut på skulderen. Risikoen for skader er mye større hvis det diagonale beltet ligger for langt ut på skulderen. Dette kan føre til at beltet faller ned på armen i en kollisjon, og dermed øker risikoen for hodeskade og skader på indre organer i bryst og mage. Med beltet for langt nedover armen vil heller ikke barnet holdes fast like godt.

Aldri under armene

Under ingen omstendigheter må barnet sitte med diagonalbeltet under begge armene. I en kollisjon vil den øvre delen av barnets kropp ikke være korrekt festet, noe som øker risikoen for hodeskader og fare for at sikkerhetsbeltet skader de myke delene i brystet og i magen. Det er dessuten større risiko for skader i bryst eller mage fordi det menneskelige skjelettet er svakere lenger nedover brystkassen. Sikkerhetsbeltet gir optimal beskyttelse hvis det er plassert tvers over de sterkeste delene på kroppen som bekkenet, ribbena og skuldrene.

Bruk aldri en vanlig pute istedenfor et ordentlig barnesete/setepute. En vanlig pute er for myk og lar seg ikke feste på samme måte som et barnesete. I en kollisjon vil en vanlig pute simpelthen bli flat, slik at barnet sklir forover og ned under hoftebeltet.


Unngå disse feilene når du sikrer barn i bil

Barnesete (gruppe I+II)


Når barnet ditt vokser ut av babysetet, finnes det to grupperinger av bakovervendte barneseter du kan velge mellom:

  1. Barneseter som kun dekker vektgruppe I (9-18 kg) – kan både være beltefestede og ISOFIX-sertifiserte.
  2. Barneseter som dekker både vektgruppe I og II (9-25 kg) – må festes med belte på grunn av barnets tyngde.

Bakovervendt er alltid tryggest, og barnet ditt bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, og helst til det er minst 4 år, eller vokser ut av setet.

Noen bakovervendte barneseter dekker også vektgruppe 0+ (0-13 kg). Vi anbefaler allikevel at alle barn sitter i babysete frem til de er 9 kg, da de er designet spesielt for babyer og vil kunne tilby bedre liggestilling.

Husk at bakovervendte barneseter aldri må monteres foran en aktiv kollisjonspute!


Retning: Bakovervendt, forovervendt, og kombiseter
(kan stilles begge veier)

Vektgruppe: I+II (9-25 kg)

Barnets vekt: 9 – 25 kg

Barnets alder: Ca. 12 måneder til 4,5 år (18 kg)/7 år (25 kg).

Babykrybbe (Gruppe 0)

Formålet med en babykrybbe er å transportere premature barn i bil. Babykrybber brukes i unntakstilfeller hvor transport er nødvendig og barnet av medisinske årsaker ikke kan transporteres i bakovervendt babysete.

Kort sagt: Ikke bruk babykrybbe med mindre du må. Ingen barn over 3 kilo eller 50 cm skal på noe tidspunkt transporteres i babykrybbe.

Retning: Alltid sideveis

Vektgruppe: 0 (0 – 10 kg)

Barnets vekt: 0 – ca. 3 kg

Barnets alder: Prematurfødt til alder for oppnådd normal fødselvekt

Barnets lengde: 0 – ca. 50 cm

Ofte stilte spørsmål om bakovervendte seter

Hvor lenge skal barn fortsette å bruke bakovervendte seter?

Små barn bør bruke bakovervendte seter så lenge som mulig. Et barn bør først gå over til et forovervendt sete når det har vokst ut av setet sitt, eller når hodet rekker over toppen av setet. Det anbefales at barn fortsetter å bruke bakovervendte seter til de er fire år gamle, gjerne lenger. Jo eldre barnet er, jo sterkere har nakken vokst seg. Og jo høyere barnet er, jo relativt mindre vil hodet være i forhold til resten av kroppen. Barnets sikkerhet påvirkes ikke av at barnet ikke får strukket bena helt ut.

Hvorfor er bakovervendte seter så viktig?

Fordi barnets sårbare nakke ikke tåler belastningen hvis hodet skytes forover i en frontkollisjon. I et forovervendt sete er nakken utsatt for svært sterke krefter. I et bakovervendt sete fordeles disse kreftene over hele barnets rygg og hode. Kreftene som oppstår i kollisjoner bakfra er vanligvis ikke så sterke.

Hva skal jeg tenke på når jeg kjøper et barnesete til bilen?

Setet må passe i bilen din. For å være sikker på at setet passer i din bil bør du prøve å feste setet i bilen før du kjøper det. Ansatte i butikker som selger barneseter hjelper deg gjerne. Setet må ha riktig typegodkjenning med merke.

Kjøper du et brukt sete er viktig at setet er relativt nytt og uten skader. Setet må ikke ha vært i en kollisjon! Barneseter har en begrenset levetid på 8-9 år, da materialene i setet svekkes over tid.

Hvordan monterer man et bakovervendt barnesete?

Det er viktig at du følger instruksjonene nøye. De vanligste festemåtene er enten med bilens egne belter eller med bruk av en base festet med bilbeltet eller ISOFIX.

Hva er ISOFIX?

ISOFIX er et standardisert forankringssystem som ofte gjør det enklere å montere barneseter i bil. De stive ISOFIX-festene gir bekreftelse (klikkelyd og grønt varsel) når installasjonen er gjort korrekt.

Hvor er det sikreste stedet for barnet i bilen?

De fleste plasserer barnesetet i baksetet, mens noen foretrekker å ha barnet innen rekkevidde, altså i passasjersetet foran. Dersom det er en aktiv kollisjonspute foran dette setet, må̊ barnesetet ikke plasseres der, da er baksetene eneste mulige plassering.

I noen biler kan passasjerkollisjonsputen kobles ut ved behov. Bilen din kan ha en bryter for dette formålet – sjekk instruksjonsboken.

Kan man være helt sikker på at kollisjonsputen virkelig er utkoplet eller deaktivert?

De fleste moderne biler har mulighet for å deaktivere airbagen i passasjersetet foran. Det er viktig å sjekke om bilen har denne funksjonen. Les instruksjonsboken, her vil det stå forklart hvordan man kobler ut airbag hvis dette er mulig. Hvis du er det minste i tvil om kollisjonsputen virkelig er utkoblet, må du kontakte en autorisert forhandler.

Utgjør det noen risiko hvis for eksempel barnet leker med en dukke eller ser film på en håndholdt enhet?

Løse gjenstander kan bli farlige prosjektiler i en kollisjon. Ved en bråstopp oppstår det bevegelsesenergi. Dette er noe vi føler på kroppen. Under en kraftig oppbremsing vil passasjerer og løse gjenstander fortsette i samme fart som før, mens bilen stopper momentant. Resultatet er at passasjerene og gjenstandene slynges forover i bilen.

Derfor er det veldig viktig at både barn, dyr og andre løse gjenstander i en bil er godt sikret. Et barn som er usikret i bil utgjør både en fare for seg selv og for alle andre passasjerer.

Hva gjør jeg hvis barnet ikke vil sitte i setet sitt?

Det kan være mange ting som gjør at barnet ikke er fornøyd i setet. Prøv å finne ut om det er noe som plager barnet ditt. Snakk med barnet. Ta gjerne en stopp og strekk på beina.

I Sverige finnes en sertifisering som kalles Plusstest. Hva er dette?

En Plusstest er en frivillig sertifisering som evaluerer belastningen på kollisjonsdukkens nakke i den ordinære sertifiseringstesten. Ved å velge et barnesete med Plusstest-merking vet du at setet vil beskytte barnets nakke i en kollisjon, noe som ikke evalueres i den ordinære testen.

ELEFANTEN I BAKSETET

Det er veldig viktig at både barn, dyr og andre løse gjenstander i en bil er godt sikret. Et barn som er usikret i bil, utgjør både en fare for seg selv og for alle andre passasjerer.

Det vil naturligvis alltid være noen som ikke bruker bilbeltet. Kanskje velger de å ikke bruke sikkerhetsbelte eller lar vær å feste barnet sitt på en trygg, forsvarlig måte før de kjører. Kanskje barnet er urolig og vanskelig og det virker umulig å få det til å sitte rolig i barnesetet lenge nok til å få festet beltet. Eller kanskje de tenker… det er jo bare en liten tur, og de skal kjøre så forsiktig… Men i en hastighet på kun 40 km/t vil et barn som normalt veier 30 kg, oppnå en vekt som tilsvarer ett tonn i kollisjon med en gjenstand som står helt fast. Det er korrekt – ett tonn!

Fare for andre i bilen

Hvis et barn sitter uten barnesikring i baksetet, risikerer barnet å få alvorlig personskade eller i verste fall omkomme ved en frontkollisjon. Og enhver som sitter i setet foran og får denne store vekten kastet på seg inne i bilen, risikerer tilsvarende alvorlige skader.

Barnet risikerer å bli kastet gjennom frontruten og treffe gjenstanden som stoppet bilen – et scenario som er like skremmende som det første.

Noen flere sammenligninger man bør ta med seg: Å sitte uten belte eller barnesete og kollidere i bare 15 km/t, er nesten som å klatre opp på en spisestuestol og la seg falle rett ned på gulvet. Men hvis bilen kjører i 20 km/t, er alvorlighetsgraden i sammenstøtet mer som å stable fire spisestuestoler oppå hverandre før du lar deg selv falle rett ned.

Å visualisere et sammenstøt i 30 km/t kan være å stable åtte spisestuestoler oppå hverandre før du stuper rett ned. Åtte stoler er litt av et tårn – og det blir litt av et fall. Men 30 km/t er jo ikke slett ikke så fort. Det er mindre enn fartsgrensen på 40 km/t i tettbygd strøk. Selv på “bare en liten tur ned i byen” kjører de fleste av oss fortere enn det.

Derfor ….vær så snill, bruk sikkerhetsbelter og barneseter. Alltid. For alle i bilen.

Elefanten-i-baksetet

En historie om bevegelsesenergi

Det er lite som kan sammenliknes med den tilfredsheten du føler over å se minstemann kun iført Spiderman-solhatt i strandkanten. Litt lenger uti vannet ser du storebroren iført badering og snorkel i full sving med å oppdage havets skjulte skatter.

Nå kommer han opp fra vannet og lurer på om dere kan dra og kjøpe jordbær. Han hadde sett ei jente under en parasoll ved innkjøringen fra hovedveien. Selvfølgelig kan dere det. Det er fortsatt godt og varmt, selv om klokken er over fem – så hvorfor ikke?

Inni bilen er det ubehagelig varmt. Minstemann protesterer i det samme han settes ned i setet, spenner kroppen i bro og sier han kommer til å bli bilsyk. Du lokker med at det bare tar et par minutter, og setter selene litt løst på. Du får start på motoren og svinger ut fra parkeringsplassen. Snur deg mot ungene i baksetet for å sjekke at alt er bra, idet du kjører inn i en slak høyresving.

Derfor ser du ikke bilen som har fått motorstopp og står halvveis uti veibanen. Du står på bremsen og greier akkurat å stoppe i tide. Men det hjelper så lite. Nettbrett, drikkeflasker og leketøy kommer farende gjennom kupeen. Det samme gjør lillebror, som du ikke tok deg bryet med å feste ordentlig, og nå treffer han deg i bakhodet med en kraft som tilsvarer vekten av en liten elefant.

HVA ER ISOFIX?

Alle foreldre som har kjøpt barnesete til bilen sin, vet at det ikke er en enkel oppgave. Mange av bilsetene på markedet har ulike metoder for festing. Dette kan føre til at foreldre kjøper et barnesete som ikke er optimalt for deres egen bil. Eller de kan oppleve at det setet de har kjøpt, er vanskelig å montere på korrekt måte.

Bilindustrien har lenge vært klar over dette problemet og behovet for en felles standard for å sikre at alle typer barneseter kan brukes i alle biler – og dermed redusere risikoen for feil montering. I 1999 resulterte et internasjonalt samarbeid mellom bilprodusenter, barneseteprodusenter, offentlige myndigheter og andre interessenter i ISOFIX – en internasjonal standard for feste av barneseter i biler.

Slik fungerer det

Bak i de aller fleste nye biler finner man to metallbøyler under seteryggen til hvert av yttersetene. ISOFIX-kompatible barneseter eller setebaser har som regel to metallstenger som ligner litt på krabbeklør. Disse klørne skyver man under seteryggen til de treffer metallbøylene og fester seg med et klikk. ISOFIX-seter og setebaser vil ha en indikator som bekrefter at begge ankrene er trygt festet.

I tillegg til ankrene som går under seteryggen, bruker man også toppankre eller støtteben til å feste ISOFIX-seter eller setebaser. Toppankre er fester som naturlig nok kobles til sertifiserte fester mot toppen av bilsetet. Støtteben setter man i fotbrønnen mellom baksetet og forsetet. Nyere bilmodeller som selges i Norge er i større grad kompatible med støtteben enn med toppankre.

Det finnes biler i Norge som har ISOFIX-fester også i midtsetet bak i bilen så vel som i passasjersetet, men det er ikke så mange.

Hvem kan bruke ISOFIX?

Man kan få både babyseter, småbarnsseter og belteseter med ISOFIX-ankre. Ankrene kan være festet direkte på stolen eller på en setebase. Mange av disse stolene kan også festes med bilens egne belter om det trengs.

Når ISOFIX brukes på beltestoler så kalles det ISOFIT.

Trygt og enkelt å montere

En av de største fordelene med ISOFIX er at det er trygt og enkelt å montere. Indikatorene viser deg om setet eller setebasen er sikkert festet. Dessuten forblir ISOFIX-seter festet til bilen selv om barnet ikke sitter i dem. Dette er tryggere for førere og passasjerer i alle aldre.

I Forbrukerrådets tester scorer ISOFIX-baserte setemodeller ofte høyere enn beltemodeller på grunn av brukervennlighet og mindre risiko for feilmontering.

Husk dette før du kjøper sete

Ikke alle ISOFIX-seter passer til alle biler. For å være sikker på at setet passer i din bil bør du prøve å feste setet i bilen før du kjøper det. Ansatte i butikker som selger barneseter hjelper deg gjerne.

Tid for å se fremover

Husk:

  • Eldre barn skal bruke barnesete/setepute til de er 135 cm høye eller minst 36 kg.
  • Den nedre delen av sikkerhetsbeltet må alltid ligge over hoftene, og ikke over magen.
  • Diagonaldelen av beltet skal sitte stramt over skulderen og brystet. Det spiller ingen rolle om beltet berører halsen.
  • Plasser aldri diagonalbeltet under armen eller bak ryggen.
  • Stram barnets sikkerhetsbelte etter at du har festet det.
  • Med en hastighet på bare 40 km/t vil et barn som normalt veier 30 kg, plutselig veie tilsvarende ett tonn i sammenstøt med et ubevegelig objekt.
  • 9 av 10 barn som omkommer eller blir hardt skadet i bilulykker, er enten feil sikret eller ikke sikret.


Før eller senere vil barnet vokse ut av sitt bakovervendte barnesete. Det skjer vanligvis rundt tre- eller fireårsalder. Nå kan barnet reise forovervendt og sitte på et barnesete med eller uten ryggstøtte. Selv om de har blitt større, behøver eldre barn også støtte. Barneseter gir dem en trygg og behagelig kjøretur til de er klar for det voksne bilsetet.

Fest beltet på riktig måte

Sørg for at barnesetet fører hoftebeltet lavt ned foran og tvers over hoften. Dette sørger for at barnesetet holdes på plass i en kollisjon. Barnet og puten er alltid fastspent med trepunktsbeltet. Noen barneseter kan også festes til bilen ved hjelp av ISOFIX-fester.

Les mer om riktig sikring med bilbelte


15-36kg

Seks og et halvt år

Det føles kanskje som det var i går dere kjørte hjem fra sykehuset med babyen. Samtidig føles det som en evighet. Uansett er det viktig å følge opp barnets vekst med riktig tilpasset barnesete.

Phillip er seks år, eller seks og et halvt, som han liker å poengtere. Nå kan han både sykle, spise med bestikk og tørke seg selv. Han har ennå ikke mistet noen tenner, men to av dem er helt klart løse.

Det er allerede en stund siden Phillip vokste ut av det bakovervendte setet sitt. Nå sitter han med ansiktet i kjøreretningen på en setepute med ryggstøtte, med god utsikt gjennom vinduet siden han sitter såpass høyt.

Phillip har begynt på skolen og lært å lese litt, og staver seg gjennom veiskiltene på veien. «O-s-l-o. Vi er i Oslo! E-6 … Hva betyr E6?»

Siden Phillip er blitt stor gutt, har han fått lov til å passe på og sjekke at alle i bilen har på belte. For han er opptatt av sikkerhet. Phillip er en fornuftig ung herremann som bruker hjelm når han sykler, svømmevinger når han bader, og tar fluor mot Karius og Baktus. Derfor er det bare naturlig at både han og mamma og pappa er fastspent når de kjører bil. Det er det i alle fall ikke noe spørsmål om.Ofte stilte spørsmål om forovervendte seter

Når kan vi bytte fra bakovervendt til forovervendt barnesete?

Når barnet har vokst ut av sitt bakovervendte barnesete, altså når toppen av hodet stikker over setet eller er like høyt som setet, avhengig av hva slags type sete du har. Barnet bør minst være tre år gammelt, helst eldre.

Hva bør jeg se etter når jeg velger barnesete/setepute, med eller uten ryggstøtte?

Vi anbefaler å bruke et barnesete med ryggstøtte så lenge som mulig, da det gir en mye bedre støtte og beskyttelse enn kun setepute. Det er viktig at barnesetet/seteputen passer til bilen din, er komfortabelt for barnet og er merket med korrekt typegodkjenning. Prøv gjerne setet i bilen før du kjøper.

Er en setepute like bra som et sete med ryggstøtte?

Små barn synes vanligvis at et sete med ryggstøtte er mer komfortabelt. I biler uten hodestøtter vil et sete med ryggstøtte også gi ekstra støtte bak hodet. Hvis det er sidestøtter innebygget øverst på ryggstøtten, gir disse støtte til barnet når det sover.

Mitt barnesete støter opp mot hodestøtten og skaper en avstand mellom de to. Er dette fortsatt sikkert?

Ja, bilens eget sikkerhetsbelte gjør at dette er helt sikkert. Det er bilens sikkerhetsbelte som absorberer kreftene ved bråbremsing eller i en kollisjon. Hodestøttens posisjon kan bety at barnesetet er rettere, noe som kan oppfattes å være mindre komfortabelt. Men fra et sikkerhetsmessig synspunkt er det like sikkert, så sant bilens sikkerhetsbelte er korrekt festet.

Hvordan plasserer man sikkerhetsbeltet på korrekt måte?

Diagonalbeltet skal ligge over skulderen, tettere inntil halsen enn kanten av skulderen. Det gjør ikke noe om beltet berører barnets hals. Det er farlig å legge beltet for langt ut på skulderen, i verste fall kan den øvre delen av barnets kropp skli ut over beltet i en kollisjon. Av samme årsak skal du aldri tillate at barnet har diagonalbeltet under begge armene. Hoftebeltet skal ligge på tvers over hoftene eller lårene. På de fleste barneseter som kjøpes som tilbehør, holdes beltet nede av styrearmer på selve barnesetet for at setet også skal holdes på plass. Det skal ikke være noe slakk i beltet, verken i diagonalbeltet eller hoftebeltet. Fjern slakk i beltet når du fester barnets sikkerhetsbelte.

Les mer om riktig sikring med bilbelte.

Er barneseter festet i ISOFIX-forankringen bedre enn seter uten slikt feste?

Barnesetets festing til bilen påvirker ikke beskyttelsen som gis av barnesetet og sikkerhetsbeltet. Festingen i ISOFIX-forankringen sørger for at barnesetet holder seg på plass selv når det ikke er i bruk. I begge tilfeller er det sikkerhetsbeltet som sikrer barnet.

Kan et barn sitte på en vanlig pute istedenfor en setepute, kanskje i en annen bil?

Nei. Loven sier at alle barn under 135 cm skal være sikret med godkjent sikkerhetsutstyr. En vanlig pute er for myk, og i en kollisjon kan den skli forover eller bli flat, og barnet risikerer å skli ut under beltet. Barn skal alltid sitte i et godkjent barnesete eller setepute inntil de er store nok til å kun bruke setebeltet.

Er det i orden at barnet sitter på fanget til en voksen person?

Nei. Loven sier at alle barn under 135 cm skal være sikret med godkjent sikkerhetsutstyr. Et barn skal aldri sitte på fanget når bilen er i bevegelse. Hvert barn trenger sin egen plass i bilen, i et barnesete som passer til barnets alder og størrelse.

Hvilket sete i bilen er det sikreste?

De fleste plasserer barnesetet i baksetet, mens noen foretrekker å ha barnet innen rekkevidde, altså i passasjersetet foran. Dersom det er en aktiv kollisjonspute foran dette setet, må̊ barnesetet ikke plasseres der, da er baksetene eneste mulige plassering.

I noen biler kan passasjerkollisjonsputen kobles ut ved behov. Bilen din kan ha en bryter for dette formålet – sjekk instruksjonsboken.

Hvor høyt må barnet være før det kan sitte i passasjersetet foran med en aktiv og tilkoblet kollisjonspute foran seg?

Vi anbefaler at barnet bør være over 140 centimeter høyt for å kunne sitte i passasjersetet foran med en aktiv og tilkoblet kollisjonspute foran seg.

Hvor lenge bør barn fortsette å sitte i et barnesete?

Det er vanskelig å gi en presis grense. Vi anbefaler at barn sitter i barnesetet til de er 140 cm høye. De offisielle høydeanbefalinger, aldersanbefalinger og regler kan variere fra land til land. Det viktigste aspektet ved kollisjonssikkerhet er at hoftebeltet skal ligge korrekt over hoftene, selv etter at barnet har sittet i bilen en stund og har beveget seg rundt i sikkerhetsbeltet.

Det må aldri finnes risiko for at barnet skal kunne skli under beltet ved et trafikkuhell. Faktorer her er barnets størrelse (høyde og hoftestørrelse), alder (utviklet hofte) og bilens spesifikke beltegeometri. Volvo Car Groups kollisjonsforskning viser at barn opptil ti års alder bør bruke et barnesete, men at også elleve- og tolvåringer med fordel kan sitte i et barnesete.

Hva gjør jeg hvis barnet mitt ikke ønsker å sitte i barnesetet?

Du overtaler barnet ditt. Det er ditt ansvar, og dette bestemmer du.

I samarbeid med Trygg Trafikk

Trygg Trafikk er en medlemsorganisasjon for frivillig trafikksikkerhetsarbeid og et bindeledd mellom frivillige aktører og myndigheter. Vi samarbeider med medlemsorganisasjonene om politiske saker, skaper møteplasser og arrangerer årlig en nasjonal konferanse for trafikksikkerhet.