Tag: bakovervendt

Sikrere med bakovervendt sete

Ideen med bakovervendte bilseter for barn kom fra Sverige på 1960-tallet, fra professor Bertil Aldman på Chalmers Teknologiske Universitet i Göteborg. Professor Aldman ble inspirert av spesialseter som astronautene om bord i Gemini benyttet under oppskyting og landing. Disse spesialsetene var formstøpt for å fordele G-kreftene over hele ryggen. Prinsippet bak bakovervendte barneseter er nøyaktig det samme. Ved en frontkollisjon tar hele barnets rygg belastningen ved sammenstøtet, ikke bare den mye svakere nakken.

Sverige først

Takket være professor Aldman ble de bakovervendte barnesetene tatt i bruk i Sverige mye tidligere enn andre steder. Fordelene gjenspeiles i kollisjonsstatistikken. Forskning fra forsikringsselskapet Folksam viser at risikoen for at et lite barn omkommer eller blir alvorlig skadet, er fem ganger større i et forovervendt sete enn i et bakovervendt sete.

Sammenligner man svensk kollisjonsstatistikk med andre land hvor barna som oftest sitter forovervendt, er forskjellen oppsiktsvekkende.

barnedødelighet-i-bil


Dokumentering av forskjellen

Volvo har samarbeidet med professor Aldman helt siden han ble involvert i barnesikkerhet. En av fruktene av dette samarbeidet var det bakovervendte barnesetet som ble lansert av Volvo i 1972 – en premiere i bilindustrien. Volvo Traffic Accident Research Team har undersøkt og samlet inn data fra svenske trafikkulykker som involverer relativt nye Volvoer helt siden tidlig på 1970-tallet. Teamets funn legges inn i en database som per i dag har dokumentert mer enn 42 000 kollisjoner som involverer mer enn 70 000 mennesker. En unik kilde for forskere som ønsker å etablere flere fakta om barnesikkerhet.

Studert tusenvis av tilfeller

I årene mellom 1976 og 2012 var mer enn 6500 barn i alderen 0–15 år involvert i slike kollisjoner. I samme periode økte bruken av sikkerhetsbelter og barneseter dramatisk, fra ca. 25 % i 1976 til nesten 100 % de 10 siste årene. Risikoen for at et barn skal skades som passasjer i bil, har sunket kontinuerlig de senere årene, både som resultat av økt bruk av belter og forbedret kjøretøysikkerhet.

Økt beskyttelse

Effekten av økt bruk av sikkerhetsbelter gjenspeiles tydelig i skadestatistikken. Hvilken type beskyttelsessystem som brukes, er tydeligvis svært viktig. Når det gjelder å forhindre moderate skader på barn i alderen 0–15 år, gir bruk av et voksent sikkerhetsbelte ca. 68 % bedre beskyttelse enn ingen sikring i det hele tatt. Tilsvarende skadereduserende effekt, sammenlignet med de som ikke var beskyttet, er så høy som 90 % for barn som bruker bakovervendte barneseter, og 77 % for barn som bruker setepute med eller uten rygg. Det er også viktig at barn benytter den type barnesikring som passer for deres alder, høyde og vekt.

Beltesete (Gruppe II+III)

Når barnet ditt blir stort nok, er det på tide å skifte til et forovervendt barnesete. Barn mellom 15 og 36 kilo skal alltid festes med bilens egne setebelter. Noen av barnesetene kan festes med ISOFIX, men da kun i kombinasjon med bilens setebelter. ISOFIX skal med andre ord aldri brukes som eneste feste for barneseter beregnet for barn over 15 kg. Hvis ISOFIX brukes i sammenheng med et beltesete, kalles løsningen ISOFIT.

Når barna vokser ut av beltesetet bør de bruke bilpute frem til de er 150 cm høye eller veier mer enn 36 kilo.

Bakovervendt så lenge som mulig

Noen av setemodellene i gruppe II+III dekker også gruppe I. Det betyr at man kan få kjøpt seter som man bruker bakovervendt til barn mellom 9 og 18 kilo, og deretter kan man snu setet og bruke det som forovervendt sete. Det er imidlertid viktig å påpeke at barn er tryggest når de sitter bakovervendt. Derfor er det lurt å vente så lenge som mulig med å snu barnesetet. Den typen seter som både brukes i vektgruppe I, II og III har som regel integrerte belter eller spesialputer som kun skal brukes når barnet er innenfor vektgruppe I. Husk å lese bruksanvisningen på ditt barnesete nøye.

Retning: Alltid forovervendt

Vektgruppe: II+III

Barnets vekt: 15-36 kg

Barnets alder: Fra ca 4 år og til barnet ikke lenger har plass i stolen

Seterygg er viktig

Gode belteseter gir beskyttelse ved alle type kollisjoner, også sidekollisjon. Seteryggen gir også god beskyttelse, så det er tryggest å beholde denne så lenge du kan. Det betyr at rene seteputer uten rygg ikke er så gode som belteseter med rygg. Vær nøye med festing av beltet.

Det er alltid ditt ansvar å feste ditt barns setebelte. Sørg for at det er festet korrekt og at det er stramt nok. Du må under ingen omstendighet la barnet ditt feste beltet selv. Du kan lese mer om riktig sikring med beltet her.

Integrert barnesete

Noen biler, inkludert en rekke Volvo-modeller, har sine egne, integrerte barneseter – en svært brukervennlig form for barnesikring. I biler uten hodestøtter vil et barnesete med ryggstøtte sørge for støtte til barnets hode ved en kollisjon bakfra. Barneseter av disse typene er dessuten mer komfortable å sitte i for barna og for barnets ben. Sidestøtter innebygget øverst på ryggstøtten gir sideveis støtte til hodet, spesielt når barnet sover. Ulike typer sidestøtte i brystregionen sørger også for at barnet sitter mer komfortabelt og med bedre støtte, avhengig av barnets størrelse og adferd. Ryggstøtten i barnesetet kan også bidra til at sikkerhetsbeltet ligger komfortabelt på plass midt over skuldrene.

Barnesete (gruppe I+II)


Når barnet ditt vokser ut av babysetet, finnes det to grupperinger av bakovervendte barneseter du kan velge mellom:

  1. Barneseter som kun dekker vektgruppe I (9-18 kg) – kan både være beltefestede og ISOFIX-sertifiserte.
  2. Barneseter som dekker både vektgruppe I og II (9-25 kg) – må festes med belte på grunn av barnets tyngde.

Bakovervendt er alltid tryggest, og barnet ditt bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, og helst til det er minst 4 år, eller vokser ut av setet.

Noen bakovervendte barneseter dekker også vektgruppe 0+ (0-13 kg). Vi anbefaler allikevel at alle barn sitter i babysete frem til de er 9 kg, da de er designet spesielt for babyer og vil kunne tilby bedre liggestilling.

Husk at bakovervendte barneseter aldri må monteres foran en aktiv kollisjonspute!


Retning: Bakovervendt, forovervendt, og kombiseter
(kan stilles begge veier)

Vektgruppe: I+II (9-25 kg)

Barnets vekt: 9 – 25 kg

Barnets alder: Ca. 12 måneder til 4,5 år (18 kg)/7 år (25 kg).

Sjefen i baksetet

Husk:

  • Barn skal alltid være sikret med godkjent barnesikkerhetsutstyr.
  • Barn må aldri plasseres i passasjersetet hvis kollisjonsputen er aktivert.
  • Små barn bør reise i bakovervendte barneseter så lenge som mulig. Kollisjonstester viser at bakovervendte barneseter er fem ganger sikrere enn forovervendte.
  • Ta av store klær slik at sikkerhetsbeltet kan festes stramt, så nært kroppen som mulig.
  • Ta av eller åpne glidelåsen på varme klær for å unngå at barnet blir overopphetet og dehydrert.


Bakovervendt – Sikrere for alle

Den sikreste måten å sitte i en bil er bakovervendt. Faktisk ville det være bedre for oss alle å sitte bakovervendt i bilen, men siden biler er utformet slik de er, lar dette seg ikke gjøre for voksne. Barn, derimot, kan og bør reise bakovervendt så lenge som mulig.

Å sitte med ryggen mot kjøreretningen er den tryggeste måten for barn å reise i bil. Det spiller ingen rolle om barnet må bøye bena eller berøre seteryggen med føttene. Barn er mykere og opplever det ikke som ukomfortabelt som en voksen ville ha gjort. Ta gjerne pauser for å la barnet strekke på seg.

I fireårsalderen har nakken blitt sterkere, og barnet kan sitte forovervendt med standard sikkerhetsbelte i kombinasjon med belteregulerende barnesete/setepute.

I en frontkollisjon blir hodet til dem som sitter forovervendt, kastet forover med stor kraft. Kraften i bevegelsen svinger hodet nedover mot brystbenet og deretter opp og bakover igjen. En voksen nakke kan tåle denne belastningen forholdsvis bra, men et lite barns nakke tåler det ikke. Siden frontkollisjoner er den vanligste typen sammenstøt, og dessuten den mest alvorlige, er det spesielt viktig at små barn sitter i bakovervendte seter.

Hva-krever-loven-header

Sjefen i baksetet

Mange faktorer spiller inn når man skal velge barnesete. Sikkerheten kommer selvsagt først. Så kommer spørsmålet om hva som tilfredsstiller Emil, sjefen med smokk.

Emil er tre år og har eget bakovervendt barnesete bak i bilen. Det er et behagelig og polstret sete som mamma eller pappa fester med et sikkerhetsbelte. Her sitter han godt og trygt mens verden farer forbi utenfor vinduet. Emil skal ha barnesete frem til han fyller fire år, og etter det har pappa sagt at han skal snu det, for Emil ønsker å sitte som de store guttene gjør.


Når Emil først sitter godt i setet sitt, liker han å dra på biltur. Setet, som han kan ha til han er i alle fall ti år, pakker ham på en måte inn slik at han alltid sitter stødig og komfortabelt. Da gjør det ingenting at setebeltet er festet ganske stramt. Og Emil kan kjøre langt, han, så lenge han får lene hodet mot den myke seteputen og studere de grønne trærne som glitrer forbi utenfor. Da kan han sovne på et blunk, og det blir stille i bilen.


HVA ER ISOFIX?

Alle foreldre som har kjøpt barnesete til bilen sin, vet at det ikke er en enkel oppgave. Mange av bilsetene på markedet har ulike metoder for festing. Dette kan føre til at foreldre kjøper et barnesete som ikke er optimalt for deres egen bil. Eller de kan oppleve at det setet de har kjøpt, er vanskelig å montere på korrekt måte.

Bilindustrien har lenge vært klar over dette problemet og behovet for en felles standard for å sikre at alle typer barneseter kan brukes i alle biler – og dermed redusere risikoen for feil montering. I 1999 resulterte et internasjonalt samarbeid mellom bilprodusenter, barneseteprodusenter, offentlige myndigheter og andre interessenter i ISOFIX – en internasjonal standard for feste av barneseter i biler.

Slik fungerer det

Bak i de aller fleste nye biler finner man to metallbøyler under seteryggen til hvert av yttersetene. ISOFIX-kompatible barneseter eller setebaser har som regel to metallstenger som ligner litt på krabbeklør. Disse klørne skyver man under seteryggen til de treffer metallbøylene og fester seg med et klikk. ISOFIX-seter og setebaser vil ha en indikator som bekrefter at begge ankrene er trygt festet.

I tillegg til ankrene som går under seteryggen, bruker man også toppankre eller støtteben til å feste ISOFIX-seter eller setebaser. Toppankre er fester som naturlig nok kobles til sertifiserte fester mot toppen av bilsetet. Støtteben setter man i fotbrønnen mellom baksetet og forsetet. Nyere bilmodeller som selges i Norge er i større grad kompatible med støtteben enn med toppankre.

Det finnes biler i Norge som har ISOFIX-fester også i midtsetet bak i bilen så vel som i passasjersetet, men det er ikke så mange.

Hvem kan bruke ISOFIX?

Man kan få både babyseter, småbarnsseter og belteseter med ISOFIX-ankre. Ankrene kan være festet direkte på stolen eller på en setebase. Mange av disse stolene kan også festes med bilens egne belter om det trengs.

Når ISOFIX brukes på beltestoler så kalles det ISOFIT.

Trygt og enkelt å montere

En av de største fordelene med ISOFIX er at det er trygt og enkelt å montere. Indikatorene viser deg om setet eller setebasen er sikkert festet. Dessuten forblir ISOFIX-seter festet til bilen selv om barnet ikke sitter i dem. Dette er tryggere for førere og passasjerer i alle aldre.

I Forbrukerrådets tester scorer ISOFIX-baserte setemodeller ofte høyere enn beltemodeller på grunn av brukervennlighet og mindre risiko for feilmontering.

Husk dette før du kjøper sete

Ikke alle ISOFIX-seter passer til alle biler. For å være sikker på at setet passer i din bil bør du prøve å feste setet i bilen før du kjøper det. Ansatte i butikker som selger barneseter hjelper deg gjerne.

Ofte stilte spørsmål om forovervendte seter

Når kan vi bytte fra bakovervendt til forovervendt barnesete?

Når barnet har vokst ut av sitt bakovervendte barnesete, altså når toppen av hodet stikker over setet eller er like høyt som setet, avhengig av hva slags type sete du har. Barnet bør minst være tre år gammelt, helst eldre.

Hva bør jeg se etter når jeg velger barnesete/setepute, med eller uten ryggstøtte?

Vi anbefaler å bruke et barnesete med ryggstøtte så lenge som mulig, da det gir en mye bedre støtte og beskyttelse enn kun setepute. Det er viktig at barnesetet/seteputen passer til bilen din, er komfortabelt for barnet og er merket med korrekt typegodkjenning. Prøv gjerne setet i bilen før du kjøper.

Er en setepute like bra som et sete med ryggstøtte?

Små barn synes vanligvis at et sete med ryggstøtte er mer komfortabelt. I biler uten hodestøtter vil et sete med ryggstøtte også gi ekstra støtte bak hodet. Hvis det er sidestøtter innebygget øverst på ryggstøtten, gir disse støtte til barnet når det sover.

Mitt barnesete støter opp mot hodestøtten og skaper en avstand mellom de to. Er dette fortsatt sikkert?

Ja, bilens eget sikkerhetsbelte gjør at dette er helt sikkert. Det er bilens sikkerhetsbelte som absorberer kreftene ved bråbremsing eller i en kollisjon. Hodestøttens posisjon kan bety at barnesetet er rettere, noe som kan oppfattes å være mindre komfortabelt. Men fra et sikkerhetsmessig synspunkt er det like sikkert, så sant bilens sikkerhetsbelte er korrekt festet.

Hvordan plasserer man sikkerhetsbeltet på korrekt måte?

Diagonalbeltet skal ligge over skulderen, tettere inntil halsen enn kanten av skulderen. Det gjør ikke noe om beltet berører barnets hals. Det er farlig å legge beltet for langt ut på skulderen, i verste fall kan den øvre delen av barnets kropp skli ut over beltet i en kollisjon. Av samme årsak skal du aldri tillate at barnet har diagonalbeltet under begge armene. Hoftebeltet skal ligge på tvers over hoftene eller lårene. På de fleste barneseter som kjøpes som tilbehør, holdes beltet nede av styrearmer på selve barnesetet for at setet også skal holdes på plass. Det skal ikke være noe slakk i beltet, verken i diagonalbeltet eller hoftebeltet. Fjern slakk i beltet når du fester barnets sikkerhetsbelte.

Les mer om riktig sikring med bilbelte.

Er barneseter festet i ISOFIX-forankringen bedre enn seter uten slikt feste?

Barnesetets festing til bilen påvirker ikke beskyttelsen som gis av barnesetet og sikkerhetsbeltet. Festingen i ISOFIX-forankringen sørger for at barnesetet holder seg på plass selv når det ikke er i bruk. I begge tilfeller er det sikkerhetsbeltet som sikrer barnet.

Kan et barn sitte på en vanlig pute istedenfor en setepute, kanskje i en annen bil?

Nei. Loven sier at alle barn under 135 cm skal være sikret med godkjent sikkerhetsutstyr. En vanlig pute er for myk, og i en kollisjon kan den skli forover eller bli flat, og barnet risikerer å skli ut under beltet. Barn skal alltid sitte i et godkjent barnesete eller setepute inntil de er store nok til å kun bruke setebeltet.

Er det i orden at barnet sitter på fanget til en voksen person?

Nei. Loven sier at alle barn under 135 cm skal være sikret med godkjent sikkerhetsutstyr. Et barn skal aldri sitte på fanget når bilen er i bevegelse. Hvert barn trenger sin egen plass i bilen, i et barnesete som passer til barnets alder og størrelse.

Hvilket sete i bilen er det sikreste?

De fleste plasserer barnesetet i baksetet, mens noen foretrekker å ha barnet innen rekkevidde, altså i passasjersetet foran. Dersom det er en aktiv kollisjonspute foran dette setet, må̊ barnesetet ikke plasseres der, da er baksetene eneste mulige plassering.

I noen biler kan passasjerkollisjonsputen kobles ut ved behov. Bilen din kan ha en bryter for dette formålet – sjekk instruksjonsboken.

Hvor høyt må barnet være før det kan sitte i passasjersetet foran med en aktiv og tilkoblet kollisjonspute foran seg?

Vi anbefaler at barnet bør være over 140 centimeter høyt for å kunne sitte i passasjersetet foran med en aktiv og tilkoblet kollisjonspute foran seg.

Hvor lenge bør barn fortsette å sitte i et barnesete?

Det er vanskelig å gi en presis grense. Vi anbefaler at barn sitter i barnesetet til de er 140 cm høye. De offisielle høydeanbefalinger, aldersanbefalinger og regler kan variere fra land til land. Det viktigste aspektet ved kollisjonssikkerhet er at hoftebeltet skal ligge korrekt over hoftene, selv etter at barnet har sittet i bilen en stund og har beveget seg rundt i sikkerhetsbeltet.

Det må aldri finnes risiko for at barnet skal kunne skli under beltet ved et trafikkuhell. Faktorer her er barnets størrelse (høyde og hoftestørrelse), alder (utviklet hofte) og bilens spesifikke beltegeometri. Volvo Car Groups kollisjonsforskning viser at barn opptil ti års alder bør bruke et barnesete, men at også elleve- og tolvåringer med fordel kan sitte i et barnesete.

Hva gjør jeg hvis barnet mitt ikke ønsker å sitte i barnesetet?

Du overtaler barnet ditt. Det er ditt ansvar, og dette bestemmer du.

I samarbeid med Trygg Trafikk

Trygg Trafikk er en medlemsorganisasjon for frivillig trafikksikkerhetsarbeid og et bindeledd mellom frivillige aktører og myndigheter. Vi samarbeider med medlemsorganisasjonene om politiske saker, skaper møteplasser og arrangerer årlig en nasjonal konferanse for trafikksikkerhet.