Tag: Babysete

Babykrybbe (Gruppe 0)

Formålet med en babykrybbe er å transportere premature barn i bil. Babykrybber brukes i unntakstilfeller hvor transport er nødvendig og barnet av medisinske årsaker ikke kan transporteres i bakovervendt babysete.

Kort sagt: Ikke bruk babykrybbe med mindre du må. Ingen barn over 3 kilo eller 50 cm skal på noe tidspunkt transporteres i babykrybbe.

Retning: Alltid sideveis

Vektgruppe: 0 (0 – 10 kg)

Barnets vekt: 0 – ca. 3 kg

Barnets alder: Prematurfødt til alder for oppnådd normal fødselvekt

Barnets lengde: 0 – ca. 50 cm

HVA ER ET BASESETE?

Et basesete består av to deler: setet, som barnet sitter i, og basen, som man fester i bilen. Hvis basen står fastmontert i bilen, er det en enkel sak å feste og løsne setet fra basen når man skal inn og ut av bilen. Dette betyr altså at man kan ta med seg setet fra bilen når man forlater den. Slik kan den sovende babyen din fortsette formiddagsluren i setet sitt etter at bilturen er over.

Baseløsninger er spesielt populære for babyseter, men finnes også som småbarnsseter.

Trygg løsning

Noen baser festes med ISOFIX-ankere. Andre festes med bilens egne belter. Begge løsninger er trygge, men i tester scorer ISOFIX-løsninger litt høyere enn belteløsninger. Én ting er sikkert: Baseseter scorer høyere i trygghetstester enn seter uten base.

Mange baser kommer med noe som kalles støtteben. Dette plasseres i fotbrønnen – altså der en voksen baksetepassasjer vanligvis ville hatt føttene sine – for å øke stabiliteten og avlaste basens andre festepunkter.

En godt festet setebase utgjør ingen fare hvis man kjører uten barn i bilen. Et sete som ligger løst uten base, kan fort bli et farlig prosjektil under et eventuelt sammenstøt. I så måte er en baseløsning tryggere selv når barna ikke er med på biltur.

Vordende mor


Det er viktig at beltet sitter riktig

  • Setebeltet skal plasseres så tett inntil kroppen som mulig. Sjekk også at beltet ikke er vridd.
  • Setebeltet skal sitte stramt over skulderen, mens den diagonale delen av beltet skal ligge mellom brystene og langs siden av magen.
  • Hoftedelen av beltet skal ligge flatt mot siden av hoften, så lavt som mulig under magen. Beltet skal ikke ligge tvers over magen.
  • Sørg for at du sitter komfortabelt. Du bør enkelt kunne rekke frem til rattet og pedalene, samtidig som avstanden mellom rattet og øvre del av kroppen skal være størst mulig.

Å kjøre bil når du er gravid kan være strevsomt, særlig mot slutten av svangerskapet. Ikke bare blir førersetet mindre og mindre etterhvert som månedene går, du har også plutselig ansvar for noen andres sikkerhet. Når kroppen endrer seg, stiller den nye krav til sittekomfort også. Men sikkerhetsbeltet og kollisjonsputen er selvsagt like viktige som før.

Kvinner spør av og til om det er bedre å ikke å bruke setebelte når de er gravide. De frykter at beltet kan skade det ufødte barnet. Svaret er at man alltid skal bruke setebelte.

Det selges utstyr som er ment å hjelpe til med å plassere setebeltet for gravide kvinner. Slikt tilbehør er imidlertid ikke utviklet sammen med setebeltene i de ulike bilene, og det er så langt ikke ført bevis for at posisjoneringsutstyr for setebelter faktisk bedrer sikkerheten i et sammenstøt. Faktisk er det en risiko for at de fører til at setebeltet sitter løsere.

I samarbeid med Trygg Trafikk

Trygg Trafikk er en medlemsorganisasjon for frivillig trafikksikkerhetsarbeid og et bindeledd mellom frivillige aktører og myndigheter. Vi samarbeider med medlemsorganisasjonene om politiske saker, skaper møteplasser og arrangerer årlig en nasjonal konferanse for trafikksikkerhet.