Tag: babykrybbe

Den lille sjefen

Husk:

 • Ta av store klær slik at sikkerhetsbeltet kan festes stramt, så nært kroppen som mulig.
 • Husk å ta av varme klær før du spenner fast barnet, slik at det ikke overopphetes og blir dehydrert.
 • Ikke la barnet sitte oppreist for lenge. Ta ofte pauser.
 • Et barn som sitter i et bakovervendt barnesete, har ca. 90 % mindre sjanse for å bli skadet i en ulykke sammenlignet med et barn som ikke er festet.
 • Barneseter må aldri plasseres i passasjersetet hvis kollisjonsputen er aktivert.
 • Små barn bør reise i bakovervendte barneseter så lenge som mulig, og i alle fall til de er 3–4 år gamle.

Når vi sitter forovervendt i en frontkollisjon, holdes kroppen fast av sikkerhetsbeltet mens hodet blir kastet fremover og legger belastning på nakken. Avhengig av hvor alvorlig kollisjonen er og størrelsen på barnet, kan denne belastningen være skadelig. Derfor bør små barn alltid sitte bakovervendt i bilen.

Med et godt barnesete, montert korrekt og bakovervendt, reduseres så mye som 90 % av skaderisikoen sammenlignet med barn som ikke er korrekt sikret.

Ta deg derfor god tid til å finne et barnesete som passer din bil, gjerne med ISOFIX om din bil har dette. ISOFIX reduserer blant annet sjansen for feilmontering. Øv deg gjerne på forhånd, og les bruksanvisningen nøye.

Den-lille-sjefen-story

Den lille sjefen

Emma er ni måneder gammel og familiens midtpunkt.

Nå strekker hun seg mot lyset etter en liten høneblund og vurderer om hun skal klynke litt, eller om det holder å bare sprelle litt med beina for at mamma eller pappa skal komme med mat.

Hun kjenner et svakt trykk mot ryggen idet bilen bremser ned, hører mamma si noe til pappa, og så går bildøren opp. Med ett står mamma der og sier: ”Er du sulten?”

Etter middagen legger mamma Emma tilbake i setet, klikker henne fast og sjekker at selene er stramme nok. Mamma har også tatt av Emma det tykke yttertøyet og stilt inn setet slik at det passer henne perfekt, og gjør at hun slapper av. Mamma har nemlig lest på internett om babyer i bil, om at hodet er mer enn halvparten av kroppsvekten, hvor viktig det er at barnet blir festet riktig, og om å ta en pause i ny og ne.

Emma legger hodet mot de myke sideputene, mett og god, og kjenner øynene bli tunge.Sjefen i baksetet

Husk:

 • Barn skal alltid være sikret med godkjent barnesikkerhetsutstyr.
 • Barn må aldri plasseres i passasjersetet hvis kollisjonsputen er aktivert.
 • Små barn bør reise i bakovervendte barneseter så lenge som mulig. Kollisjonstester viser at bakovervendte barneseter er fem ganger sikrere enn forovervendte.
 • Ta av store klær slik at sikkerhetsbeltet kan festes stramt, så nært kroppen som mulig.
 • Ta av eller åpne glidelåsen på varme klær for å unngå at barnet blir overopphetet og dehydrert.


Bakovervendt – Sikrere for alle

Den sikreste måten å sitte i en bil er bakovervendt. Faktisk ville det være bedre for oss alle å sitte bakovervendt i bilen, men siden biler er utformet slik de er, lar dette seg ikke gjøre for voksne. Barn, derimot, kan og bør reise bakovervendt så lenge som mulig.

Å sitte med ryggen mot kjøreretningen er den tryggeste måten for barn å reise i bil. Det spiller ingen rolle om barnet må bøye bena eller berøre seteryggen med føttene. Barn er mykere og opplever det ikke som ukomfortabelt som en voksen ville ha gjort. Ta gjerne pauser for å la barnet strekke på seg.

I fireårsalderen har nakken blitt sterkere, og barnet kan sitte forovervendt med standard sikkerhetsbelte i kombinasjon med belteregulerende barnesete/setepute.

I en frontkollisjon blir hodet til dem som sitter forovervendt, kastet forover med stor kraft. Kraften i bevegelsen svinger hodet nedover mot brystbenet og deretter opp og bakover igjen. En voksen nakke kan tåle denne belastningen forholdsvis bra, men et lite barns nakke tåler det ikke. Siden frontkollisjoner er den vanligste typen sammenstøt, og dessuten den mest alvorlige, er det spesielt viktig at små barn sitter i bakovervendte seter.

Hva-krever-loven-header

Sjefen i baksetet

Mange faktorer spiller inn når man skal velge barnesete. Sikkerheten kommer selvsagt først. Så kommer spørsmålet om hva som tilfredsstiller Emil, sjefen med smokk.

Emil er tre år og har eget bakovervendt barnesete bak i bilen. Det er et behagelig og polstret sete som mamma eller pappa fester med et sikkerhetsbelte. Her sitter han godt og trygt mens verden farer forbi utenfor vinduet. Emil skal ha barnesete frem til han fyller fire år, og etter det har pappa sagt at han skal snu det, for Emil ønsker å sitte som de store guttene gjør.


Når Emil først sitter godt i setet sitt, liker han å dra på biltur. Setet, som han kan ha til han er i alle fall ti år, pakker ham på en måte inn slik at han alltid sitter stødig og komfortabelt. Da gjør det ingenting at setebeltet er festet ganske stramt. Og Emil kan kjøre langt, han, så lenge han får lene hodet mot den myke seteputen og studere de grønne trærne som glitrer forbi utenfor. Da kan han sovne på et blunk, og det blir stille i bilen.


Babykrybbe (Gruppe 0)

Formålet med en babykrybbe er å transportere premature barn i bil. Babykrybber brukes i unntakstilfeller hvor transport er nødvendig og barnet av medisinske årsaker ikke kan transporteres i bakovervendt babysete.

Kort sagt: Ikke bruk babykrybbe med mindre du må. Ingen barn over 3 kilo eller 50 cm skal på noe tidspunkt transporteres i babykrybbe.

Retning: Alltid sideveis

Vektgruppe: 0 (0 – 10 kg)

Barnets vekt: 0 – ca. 3 kg

Barnets alder: Prematurfødt til alder for oppnådd normal fødselvekt

Barnets lengde: 0 – ca. 50 cm

HVA ER ET BASESETE?

Et basesete består av to deler: setet, som barnet sitter i, og basen, som man fester i bilen. Hvis basen står fastmontert i bilen, er det en enkel sak å feste og løsne setet fra basen når man skal inn og ut av bilen. Dette betyr altså at man kan ta med seg setet fra bilen når man forlater den. Slik kan den sovende babyen din fortsette formiddagsluren i setet sitt etter at bilturen er over.

Baseløsninger er spesielt populære for babyseter, men finnes også som småbarnsseter.

Trygg løsning

Noen baser festes med ISOFIX-ankere. Andre festes med bilens egne belter. Begge løsninger er trygge, men i tester scorer ISOFIX-løsninger litt høyere enn belteløsninger. Én ting er sikkert: Baseseter scorer høyere i trygghetstester enn seter uten base.

Mange baser kommer med noe som kalles støtteben. Dette plasseres i fotbrønnen – altså der en voksen baksetepassasjer vanligvis ville hatt føttene sine – for å øke stabiliteten og avlaste basens andre festepunkter.

En godt festet setebase utgjør ingen fare hvis man kjører uten barn i bilen. Et sete som ligger løst uten base, kan fort bli et farlig prosjektil under et eventuelt sammenstøt. I så måte er en baseløsning tryggere selv når barna ikke er med på biltur.

HVA ER ISOFIX?

Alle foreldre som har kjøpt barnesete til bilen sin, vet at det ikke er en enkel oppgave. Mange av bilsetene på markedet har ulike metoder for festing. Dette kan føre til at foreldre kjøper et barnesete som ikke er optimalt for deres egen bil. Eller de kan oppleve at det setet de har kjøpt, er vanskelig å montere på korrekt måte.

Bilindustrien har lenge vært klar over dette problemet og behovet for en felles standard for å sikre at alle typer barneseter kan brukes i alle biler – og dermed redusere risikoen for feil montering. I 1999 resulterte et internasjonalt samarbeid mellom bilprodusenter, barneseteprodusenter, offentlige myndigheter og andre interessenter i ISOFIX – en internasjonal standard for feste av barneseter i biler.

Slik fungerer det

Bak i de aller fleste nye biler finner man to metallbøyler under seteryggen til hvert av yttersetene. ISOFIX-kompatible barneseter eller setebaser har som regel to metallstenger som ligner litt på krabbeklør. Disse klørne skyver man under seteryggen til de treffer metallbøylene og fester seg med et klikk. ISOFIX-seter og setebaser vil ha en indikator som bekrefter at begge ankrene er trygt festet.

I tillegg til ankrene som går under seteryggen, bruker man også toppankre eller støtteben til å feste ISOFIX-seter eller setebaser. Toppankre er fester som naturlig nok kobles til sertifiserte fester mot toppen av bilsetet. Støtteben setter man i fotbrønnen mellom baksetet og forsetet. Nyere bilmodeller som selges i Norge er i større grad kompatible med støtteben enn med toppankre.

Det finnes biler i Norge som har ISOFIX-fester også i midtsetet bak i bilen så vel som i passasjersetet, men det er ikke så mange.

Hvem kan bruke ISOFIX?

Man kan få både babyseter, småbarnsseter og belteseter med ISOFIX-ankre. Ankrene kan være festet direkte på stolen eller på en setebase. Mange av disse stolene kan også festes med bilens egne belter om det trengs.

Når ISOFIX brukes på beltestoler så kalles det ISOFIT.

Trygt og enkelt å montere

En av de største fordelene med ISOFIX er at det er trygt og enkelt å montere. Indikatorene viser deg om setet eller setebasen er sikkert festet. Dessuten forblir ISOFIX-seter festet til bilen selv om barnet ikke sitter i dem. Dette er tryggere for førere og passasjerer i alle aldre.

I Forbrukerrådets tester scorer ISOFIX-baserte setemodeller ofte høyere enn beltemodeller på grunn av brukervennlighet og mindre risiko for feilmontering.

Husk dette før du kjøper sete

Ikke alle ISOFIX-seter passer til alle biler. For å være sikker på at setet passer i din bil bør du prøve å feste setet i bilen før du kjøper det. Ansatte i butikker som selger barneseter hjelper deg gjerne.

Ofte stilte spørsmål om baby i bil

Hva skal jeg se etter når jeg skal velge babysete?

Setet må passe i bilen din. For å være sikker på at setet passer i din bil, bør du prøve å feste setet i bilen før du kjøper det. Ansatte i butikker som selger barneseter, hjelper deg gjerne.

Kan jeg bruke godkjent babykrybbe i bil?

Bakovervendt babysete anbefales på det sterkeste fremfor babykrybbe. Babykrybbe kan brukes når det er medisinske årsaker, som for eksempel ved en prematur fødsel, som gjør at babyen ikke kan sitte i et ordinært babysete.

Hva bør jeg tenke på̊ når jeg kjøper et brukt babysete?

Kjøper du et brukt sete, er det viktig at setet er relativt nytt og uten skader. Setet må ikke ha vært i en kollisjon! Barneseter har en begrenset levetid på åtte–ni år, da materialene i setet svekkes over tid. Sjekk at setet du kjøper har riktig typegodkjenning med merke, og at alle monteringsinstrukser følger med.

Hvordan monterer man et babysete?

Følg instruksjonene i manualen nøye. På enkelte seter er bruksanvisningen også trykket på selve setet. Hvis du får problemer, vil de alle fleste steder som selger barneseter kunne hjelpe deg.

Hva er ISOFIX?

ISOFIX er et standardisert forankringssystem for baby- og barneseter. ISOFIX-systemet er kjent som LATCH i USA og som UAS i Canada.

Er ISOFIX tryggere?

ISOFIX minsker risikoen for feilmontering, men barneseter festet med setebeltet er like trygt hvis det er korrekt montert og strammet.

Er en fastspent bærebag et trygt alternativ?

Nei. Bærebagen kan kanskje sitte fast, men babyen i bagen er ikke korrekt fastspent og sikret.

Er en tverrliggende barneseng et trygt alternativ?

Tverrliggende barneseng (babykrybbe) er ikke anbefalt til normal bruk. Gå heller for bakovervendt sete om mulig. Det finnes imidlertid situasjoner hvor små barn må ligge i flat stilling (for eksempel for tidlig fødte barn) og må benytte tverrliggende barneseng. Forsikre deg i så fall om at barnesengen er sertifisert for dette formålet. Så snart barnet kan benytte et bakovervendt babysete, bør man bytte over til dette.

Hvor i bilen er det beste stedet for et barnesete?

De fleste plasserer barnesetet i baksetet, mens noen foretrekker å ha barnet innen rekkevidde, altså i passasjersetet foran. Dersom det er en aktiv kollisjonspute foran dette setet, må̊ barnesetet ikke plasseres der, da er baksetene eneste mulige plassering.

I noen biler kan passasjerkollisjonsputen kobles ut ved behov. Bilen din kan ha en bryter for dette formålet – sjekk instruksjonsboken.

Kan man være helt sikker på at kollisjonsputen virkelig er utkoblet eller deaktivert?

De fleste moderne biler har mulighet for å deaktivere airbagen i passasjersetet foran. Det er viktig å sjekke om bilen har denne funksjonen. Les instruksjonsboken, her vil det stå forklart hvordan man kobler ut airbag hvis dette er mulig. Hvis du er det minste i tvil om kollisjonsputen virkelig er utkoblet, må du kontakte en autorisert forhandler.

Hvorfor må babyer reise i bakovervendte seter?

Babyens hode er stort og tungt i forhold til resten av kroppen, og nakken er fortsatt langt fra fullt utviklet. Hvis barnet sitter forovervendt, er det svært sårbart for de kreftene som aktiveres ved en frontkollisjon.

Les mer om sårbare passasjerer.

Hvor lenge skal vi fortsette å bruke babysetet?

Det viktigste er at setet til enhver tid skal passe til barnets størrelse og vekt for å gi den nødvendige støtten. Når babyens hode når toppen av babysetet eller over, har tiden kommet for å flytte over til et bakovervendt sete for større barn.

Hva skal jeg gjøre hvis babyen min ikke vil sitte i setet?

Det kan være mange ting som gjør at barnet ikke er fornøyd i setet. Sjekk om babyen er sulten, om det kan være klær som er ubehagelige, prøv å distrahere babyen med for eksempel en sang, eller stopp og ta en pause.

Det kan være en god idé å ta et helt nytt babysete med seg inn og la babyen venne seg til det hjemme.

Gravid kollisjonsdukke

Forskere hos Volvo Car Group har siden 2001 studert gravide kvinners behov når det gjelder sikkerhet og komfort. Faktisk har vi utviklet en egen datamodell av en gravid kollisjonsdukke kun for dette formålet. Hun heter Linda og har gitt oss unik innsikt i hvordan gravide kvinner og deres ufødte barn reagerer på ulike kollisjoner og faresituasjoner.

Linda er utstyrt med lag på lag med detaljert informasjon om livmoren, morkaken, fostervannet og fosteret rundt 36. uke av svangerskapet. Dukken kan plasseres i alle bilmodeller og simulere kollisjoner ved ulike hastigheter. Linda har hjulpet oss med å komme frem til en viktig konklusjon: Gravide kvinner må alltid bruke sikkerhetsbelte og passe på at de bruker det riktig.

Sammen med data fra autentiske ulykker på veien brukes modellen i utviklingen og vurderingen av sikkerhet i bil. Hodeskader er en av de kategorier skader man ser hos ufødte barn som er involvert i bilulykker, både dødelige og ikke-dødelige. Den hyppigst dokumenterte årsaken til dødsfall blant ufødte barn er imidlertid at morkaken delvis eller helt løsner fra livmorveggen. Dette hindrer fosteret i å få nok oksygen.

Man har ikke fastslått en årsak ennå, men forskere tror at morkaken ikke er elastisk nok til å motstå deformasjonen som skyldes kollisjonskreftene.

Det som imidlertid er helt sikkert, er at gravide kvinner alltid skal bruke setebelte.

Volvo-Linda-kollisjonsdukke

I samarbeid med Trygg Trafikk

Trygg Trafikk er en medlemsorganisasjon for frivillig trafikksikkerhetsarbeid og et bindeledd mellom frivillige aktører og myndigheter. Vi samarbeider med medlemsorganisasjonene om politiske saker, skaper møteplasser og arrangerer årlig en nasjonal konferanse for trafikksikkerhet.