Tag: baby i bil

Sårbare passasjerer

Visste du at hodet til en ni måneder gammel baby utgjør 25 prosent av den totale kroppsvekten? Til sammenligning utgjør hodet til en voksen mann bare seks prosent av total kroppsvekt.

Hvis et spedbarn eller barn får hodeskader, innebærer det ofte hjerneskader, som vanligvis er mye mer alvorlig enn skader i ansiktet. Hodeskader hos barn blir ofte mer alvorlige fordi kraniet er tynnere hos et barn enn hos en voksen person, og dermed beskyttes ikke hjernen like godt.

Mykt skjelett

Nakkevirvlene på et nyfødt barn er konstruert av separate deler ben og brusk. Med andre ord: Barnets skjelett er fortsatt mykt. Brusken omdannes til ben i løpet av barnets tre første leveår.

Prosessen hvor brusken hardner til ben, fortsetter helt frem til puberteten. Det foregår en tilsvarende gradvis utvikling av musklene og senene i nakken.

Nakkevirvlene endrer også form ettersom personen vokser, fra den horisontale virvelen hos et lite barn til de sadelformede virvlene hos en voksen person. Sadelformen betyr også at virvlene griper inn i hverandre og støtter hverandre hvis hodet kastes forover. Det lille barnet mangler denne ekstra beskyttelsen.

En viktig forskjell mellom bekkenet på et barn og på en voksen er at den karakteristiske hoftebenstrukturen som kalles iliac crest (hoftebenkammen) ikke er fullt utviklet hos et barn, noe som gjør et lite barn mer sårbart.

Størrelsen og fasongen på personens hofter har betydning for hvordan sikkerhetsbeltene ligger. Hoftebenkammens fasong hos en voksen person holder hoftebeltet lavt nede i en kollisjon og hindrer beltet i å skyves opp og potensielt forårsake skader på indre organer.

nakkevirvler

 

Bakovervendt sikrere for alle

Den sikreste måten å sitte i en bil er bakovervendt. Faktisk ville det være bedre for oss alle å sitte bakovervendt i bilen, men siden bilene er utformet slik de er, lar dette seg ikke gjøre for voksne. Barn derimot kan og bør reiste bakovervendt så lenge som mulig.

I en frontkollisjon blir hodet til de forovervendte personene i bilen kastet forover med stor kraft. Kraften i bevegelsen svinger hodet nedover mot brystbenet og deretter opp og bakover igjen. En voksen nakke kan tåle denne belastningen forholdsvis bra, men et lite barns nakke tåler det ikke.

Siden frontkollisjoner er den vanligste typen sammenstøt, og dessuten den mest alvorlige, er det spesielt viktig at små barn sitter i bakovervendte seter.

Ofte stilte spørsmål om forovervendte seter

Når kan vi bytte fra bakovervendt til forovervendt barnesete?

Når barnet har vokst ut av sitt bakovervendte barnesete, altså når toppen av hodet stikker over setet eller er like høyt som setet, avhengig av hva slags type sete du har. Barnet bør minst være tre år gammelt, helst eldre.

Hva bør jeg se etter når jeg velger barnesete/setepute, med eller uten ryggstøtte?

Vi anbefaler å bruke et barnesete med ryggstøtte så lenge som mulig, da det gir en mye bedre støtte og beskyttelse enn kun setepute. Det er viktig at barnesetet/seteputen passer til bilen din, er komfortabelt for barnet og er merket med korrekt typegodkjenning. Prøv gjerne setet i bilen før du kjøper.

Er en setepute like bra som et sete med ryggstøtte?

Små barn synes vanligvis at et sete med ryggstøtte er mer komfortabelt. I biler uten hodestøtter vil et sete med ryggstøtte også gi ekstra støtte bak hodet. Hvis det er sidestøtter innebygget øverst på ryggstøtten, gir disse støtte til barnet når det sover.

Mitt barnesete støter opp mot hodestøtten og skaper en avstand mellom de to. Er dette fortsatt sikkert?

Ja, bilens eget sikkerhetsbelte gjør at dette er helt sikkert. Det er bilens sikkerhetsbelte som absorberer kreftene ved bråbremsing eller i en kollisjon. Hodestøttens posisjon kan bety at barnesetet er rettere, noe som kan oppfattes å være mindre komfortabelt. Men fra et sikkerhetsmessig synspunkt er det like sikkert, så sant bilens sikkerhetsbelte er korrekt festet.

Hvordan plasserer man sikkerhetsbeltet på korrekt måte?

Diagonalbeltet skal ligge over skulderen, tettere inntil halsen enn kanten av skulderen. Det gjør ikke noe om beltet berører barnets hals. Det er farlig å legge beltet for langt ut på skulderen, i verste fall kan den øvre delen av barnets kropp skli ut over beltet i en kollisjon. Av samme årsak skal du aldri tillate at barnet har diagonalbeltet under begge armene. Hoftebeltet skal ligge på tvers over hoftene eller lårene. På de fleste barneseter som kjøpes som tilbehør, holdes beltet nede av styrearmer på selve barnesetet for at setet også skal holdes på plass. Det skal ikke være noe slakk i beltet, verken i diagonalbeltet eller hoftebeltet. Fjern slakk i beltet når du fester barnets sikkerhetsbelte.

Les mer om riktig sikring med bilbelte.

Er barneseter festet i ISOFIX-forankringen bedre enn seter uten slikt feste?

Barnesetets festing til bilen påvirker ikke beskyttelsen som gis av barnesetet og sikkerhetsbeltet. Festingen i ISOFIX-forankringen sørger for at barnesetet holder seg på plass selv når det ikke er i bruk. I begge tilfeller er det sikkerhetsbeltet som sikrer barnet.

Kan et barn sitte på en vanlig pute istedenfor en setepute, kanskje i en annen bil?

Nei. Loven sier at alle barn under 135 cm skal være sikret med godkjent sikkerhetsutstyr. En vanlig pute er for myk, og i en kollisjon kan den skli forover eller bli flat, og barnet risikerer å skli ut under beltet. Barn skal alltid sitte i et godkjent barnesete eller setepute inntil de er store nok til å kun bruke setebeltet.

Er det i orden at barnet sitter på fanget til en voksen person?

Nei. Loven sier at alle barn under 135 cm skal være sikret med godkjent sikkerhetsutstyr. Et barn skal aldri sitte på fanget når bilen er i bevegelse. Hvert barn trenger sin egen plass i bilen, i et barnesete som passer til barnets alder og størrelse.

Hvilket sete i bilen er det sikreste?

De fleste plasserer barnesetet i baksetet, mens noen foretrekker å ha barnet innen rekkevidde, altså i passasjersetet foran. Dersom det er en aktiv kollisjonspute foran dette setet, må̊ barnesetet ikke plasseres der, da er baksetene eneste mulige plassering.

I noen biler kan passasjerkollisjonsputen kobles ut ved behov. Bilen din kan ha en bryter for dette formålet – sjekk instruksjonsboken.

Hvor høyt må barnet være før det kan sitte i passasjersetet foran med en aktiv og tilkoblet kollisjonspute foran seg?

Vi anbefaler at barnet bør være over 140 centimeter høyt for å kunne sitte i passasjersetet foran med en aktiv og tilkoblet kollisjonspute foran seg.

Hvor lenge bør barn fortsette å sitte i et barnesete?

Det er vanskelig å gi en presis grense. Vi anbefaler at barn sitter i barnesetet til de er 140 cm høye. De offisielle høydeanbefalinger, aldersanbefalinger og regler kan variere fra land til land. Det viktigste aspektet ved kollisjonssikkerhet er at hoftebeltet skal ligge korrekt over hoftene, selv etter at barnet har sittet i bilen en stund og har beveget seg rundt i sikkerhetsbeltet.

Det må aldri finnes risiko for at barnet skal kunne skli under beltet ved et trafikkuhell. Faktorer her er barnets størrelse (høyde og hoftestørrelse), alder (utviklet hofte) og bilens spesifikke beltegeometri. Volvo Car Groups kollisjonsforskning viser at barn opptil ti års alder bør bruke et barnesete, men at også elleve- og tolvåringer med fordel kan sitte i et barnesete.

Hva gjør jeg hvis barnet mitt ikke ønsker å sitte i barnesetet?

Du overtaler barnet ditt. Det er ditt ansvar, og dette bestemmer du.

I samarbeid med Trygg Trafikk

Trygg Trafikk er en medlemsorganisasjon for frivillig trafikksikkerhetsarbeid og et bindeledd mellom frivillige aktører og myndigheter. Vi samarbeider med medlemsorganisasjonene om politiske saker, skaper møteplasser og arrangerer årlig en nasjonal konferanse for trafikksikkerhet.