saarbare-passasjerer

Sårbare passasjerer

Spedbarn og barn er spesielt sårbare. Skjelettet er ikke ferdig utviklet og korrekt sikring kan redde liv.

Visste du at hodet til en ni måneder gammel baby utgjør 25 prosent av den totale kroppsvekten? Til sammenligning utgjør hodet til en voksen mann bare seks prosent av total kroppsvekt.

Hvis et spedbarn eller barn får hodeskader, innebærer det ofte hjerneskader, som vanligvis er mye mer alvorlig enn skader i ansiktet. Hodeskader hos barn blir ofte mer alvorlige fordi kraniet er tynnere hos et barn enn hos en voksen person, og dermed beskyttes ikke hjernen like godt.

Mykt skjelett

Nakkevirvlene på et nyfødt barn er konstruert av separate deler ben og brusk. Med andre ord: Barnets skjelett er fortsatt mykt. Brusken omdannes til ben i løpet av barnets tre første leveår.

Prosessen hvor brusken hardner til ben, fortsetter helt frem til puberteten. Det foregår en tilsvarende gradvis utvikling av musklene og senene i nakken.

Nakkevirvlene endrer også form ettersom personen vokser, fra den horisontale virvelen hos et lite barn til de sadelformede virvlene hos en voksen person. Sadelformen betyr også at virvlene griper inn i hverandre og støtter hverandre hvis hodet kastes forover. Det lille barnet mangler denne ekstra beskyttelsen.

En viktig forskjell mellom bekkenet på et barn og på en voksen er at den karakteristiske hoftebenstrukturen som kalles iliac crest (hoftebenkammen) ikke er fullt utviklet hos et barn, noe som gjør et lite barn mer sårbart.

Størrelsen og fasongen på personens hofter har betydning for hvordan sikkerhetsbeltene ligger. Hoftebenkammens fasong hos en voksen person holder hoftebeltet lavt nede i en kollisjon og hindrer beltet i å skyves opp og potensielt forårsake skader på indre organer.

nakkevirvler

 

Bakovervendt sikrere for alle

Den sikreste måten å sitte i en bil er bakovervendt. Faktisk ville det være bedre for oss alle å sitte bakovervendt i bilen, men siden bilene er utformet slik de er, lar dette seg ikke gjøre for voksne. Barn derimot kan og bør reiste bakovervendt så lenge som mulig.

I en frontkollisjon blir hodet til de forovervendte personene i bilen kastet forover med stor kraft. Kraften i bevegelsen svinger hodet nedover mot brystbenet og deretter opp og bakover igjen. En voksen nakke kan tåle denne belastningen forholdsvis bra, men et lite barns nakke tåler det ikke.

Siden frontkollisjoner er den vanligste typen sammenstøt, og dessuten den mest alvorlige, er det spesielt viktig at små barn sitter i bakovervendte seter.