Den-foerste-turen

Ofte stilte spørsmål om baby i bil

Hva skal dere se etter når dere velger babysete? Nytt eller brukt? Og, hvordan monterer dere riktig? Her får dere noen av svarene!

Hva skal jeg se etter når jeg skal velge babysete?

Setet må passe i bilen din. For å være sikker på at setet passer i din bil, bør du prøve å feste setet i bilen før du kjøper det. Ansatte i butikker som selger barneseter, hjelper deg gjerne.

Kan jeg bruke godkjent babykrybbe i bil?

Bakovervendt babysete anbefales på det sterkeste fremfor babykrybbe. Babykrybbe kan brukes når det er medisinske årsaker, som for eksempel ved en prematur fødsel, som gjør at babyen ikke kan sitte i et ordinært babysete.

Hva bør jeg tenke på̊ når jeg kjøper et brukt babysete?

Kjøper du et brukt sete, er det viktig at setet er relativt nytt og uten skader. Setet må ikke ha vært i en kollisjon! Barneseter har en begrenset levetid på åtte–ni år, da materialene i setet svekkes over tid. Sjekk at setet du kjøper har riktig typegodkjenning med merke, og at alle monteringsinstrukser følger med.

Hvordan monterer man et babysete?

Følg instruksjonene i manualen nøye. På enkelte seter er bruksanvisningen også trykket på selve setet. Hvis du får problemer, vil de alle fleste steder som selger barneseter kunne hjelpe deg.

Hva er ISOFIX?

ISOFIX er et standardisert forankringssystem for baby- og barneseter. ISOFIX-systemet er kjent som LATCH i USA og som UAS i Canada.

Er ISOFIX tryggere?

ISOFIX minsker risikoen for feilmontering, men barneseter festet med setebeltet er like trygt hvis det er korrekt montert og strammet.

Er en fastspent bærebag et trygt alternativ?

Nei. Bærebagen kan kanskje sitte fast, men babyen i bagen er ikke korrekt fastspent og sikret.

Er en tverrliggende barneseng et trygt alternativ?

Tverrliggende barneseng (babykrybbe) er ikke anbefalt til normal bruk. Gå heller for bakovervendt sete om mulig. Det finnes imidlertid situasjoner hvor små barn må ligge i flat stilling (for eksempel for tidlig fødte barn) og må benytte tverrliggende barneseng. Forsikre deg i så fall om at barnesengen er sertifisert for dette formålet. Så snart barnet kan benytte et bakovervendt babysete, bør man bytte over til dette.

Hvor i bilen er det beste stedet for et barnesete?

De fleste plasserer barnesetet i baksetet, mens noen foretrekker å ha barnet innen rekkevidde, altså i passasjersetet foran. Dersom det er en aktiv kollisjonspute foran dette setet, må̊ barnesetet ikke plasseres der, da er baksetene eneste mulige plassering.

I noen biler kan passasjerkollisjonsputen kobles ut ved behov. Bilen din kan ha en bryter for dette formålet – sjekk instruksjonsboken.

Kan man være helt sikker på at kollisjonsputen virkelig er utkoblet eller deaktivert?

De fleste moderne biler har mulighet for å deaktivere airbagen i passasjersetet foran. Det er viktig å sjekke om bilen har denne funksjonen. Les instruksjonsboken, her vil det stå forklart hvordan man kobler ut airbag hvis dette er mulig. Hvis du er det minste i tvil om kollisjonsputen virkelig er utkoblet, må du kontakte en autorisert forhandler.

Hvorfor må babyer reise i bakovervendte seter?

Babyens hode er stort og tungt i forhold til resten av kroppen, og nakken er fortsatt langt fra fullt utviklet. Hvis barnet sitter forovervendt, er det svært sårbart for de kreftene som aktiveres ved en frontkollisjon.

Les mer om sårbare passasjerer.

Hvor lenge skal vi fortsette å bruke babysetet?

Det viktigste er at setet til enhver tid skal passe til barnets størrelse og vekt for å gi den nødvendige støtten. Når babyens hode når toppen av babysetet eller over, har tiden kommet for å flytte over til et bakovervendt sete for større barn.

Hva skal jeg gjøre hvis babyen min ikke vil sitte i setet?

Det kan være mange ting som gjør at barnet ikke er fornøyd i setet. Sjekk om babyen er sulten, om det kan være klær som er ubehagelige, prøv å distrahere babyen med for eksempel en sang, eller stopp og ta en pause.

Det kan være en god idé å ta et helt nytt babysete med seg inn og la babyen venne seg til det hjemme.