Ofte-stilte-spoersmaal-om-forovervendte-seter

Ofte stilte spørsmål om forovervendte seter

Når kan dere bytte fra bakovervendt til forovervendt barnesete? Flere nyttige spørsmål og svar om forovervendte barneseter finner dere her.

Når kan vi bytte fra bakovervendt til forovervendt barnesete?

Når barnet har vokst ut av sitt bakovervendte barnesete, altså når toppen av hodet stikker over setet eller er like høyt som setet, avhengig av hva slags type sete du har. Barnet bør minst være tre år gammelt, helst eldre.

Hva bør jeg se etter når jeg velger barnesete/setepute, med eller uten ryggstøtte?

Vi anbefaler å bruke et barnesete med ryggstøtte så lenge som mulig, da det gir en mye bedre støtte og beskyttelse enn kun setepute. Det er viktig at barnesetet/seteputen passer til bilen din, er komfortabelt for barnet og er merket med korrekt typegodkjenning. Prøv gjerne setet i bilen før du kjøper.

Er en setepute like bra som et sete med ryggstøtte?

Små barn synes vanligvis at et sete med ryggstøtte er mer komfortabelt. I biler uten hodestøtter vil et sete med ryggstøtte også gi ekstra støtte bak hodet. Hvis det er sidestøtter innebygget øverst på ryggstøtten, gir disse støtte til barnet når det sover.

Mitt barnesete støter opp mot hodestøtten og skaper en avstand mellom de to. Er dette fortsatt sikkert?

Ja, bilens eget sikkerhetsbelte gjør at dette er helt sikkert. Det er bilens sikkerhetsbelte som absorberer kreftene ved bråbremsing eller i en kollisjon. Hodestøttens posisjon kan bety at barnesetet er rettere, noe som kan oppfattes å være mindre komfortabelt. Men fra et sikkerhetsmessig synspunkt er det like sikkert, så sant bilens sikkerhetsbelte er korrekt festet.

Hvordan plasserer man sikkerhetsbeltet på korrekt måte?

Diagonalbeltet skal ligge over skulderen, tettere inntil halsen enn kanten av skulderen. Det gjør ikke noe om beltet berører barnets hals. Det er farlig å legge beltet for langt ut på skulderen, i verste fall kan den øvre delen av barnets kropp skli ut over beltet i en kollisjon. Av samme årsak skal du aldri tillate at barnet har diagonalbeltet under begge armene. Hoftebeltet skal ligge på tvers over hoftene eller lårene. På de fleste barneseter som kjøpes som tilbehør, holdes beltet nede av styrearmer på selve barnesetet for at setet også skal holdes på plass. Det skal ikke være noe slakk i beltet, verken i diagonalbeltet eller hoftebeltet. Fjern slakk i beltet når du fester barnets sikkerhetsbelte.

Les mer om riktig sikring med bilbelte.

Er barneseter festet i ISOFIX-forankringen bedre enn seter uten slikt feste?

Barnesetets festing til bilen påvirker ikke beskyttelsen som gis av barnesetet og sikkerhetsbeltet. Festingen i ISOFIX-forankringen sørger for at barnesetet holder seg på plass selv når det ikke er i bruk. I begge tilfeller er det sikkerhetsbeltet som sikrer barnet.

Kan et barn sitte på en vanlig pute istedenfor en setepute, kanskje i en annen bil?

Nei. Loven sier at alle barn under 135 cm skal være sikret med godkjent sikkerhetsutstyr. En vanlig pute er for myk, og i en kollisjon kan den skli forover eller bli flat, og barnet risikerer å skli ut under beltet. Barn skal alltid sitte i et godkjent barnesete eller setepute inntil de er store nok til å kun bruke setebeltet.

Er det i orden at barnet sitter på fanget til en voksen person?

Nei. Loven sier at alle barn under 135 cm skal være sikret med godkjent sikkerhetsutstyr. Et barn skal aldri sitte på fanget når bilen er i bevegelse. Hvert barn trenger sin egen plass i bilen, i et barnesete som passer til barnets alder og størrelse.

Hvilket sete i bilen er det sikreste?

De fleste plasserer barnesetet i baksetet, mens noen foretrekker å ha barnet innen rekkevidde, altså i passasjersetet foran. Dersom det er en aktiv kollisjonspute foran dette setet, må̊ barnesetet ikke plasseres der, da er baksetene eneste mulige plassering.

I noen biler kan passasjerkollisjonsputen kobles ut ved behov. Bilen din kan ha en bryter for dette formålet – sjekk instruksjonsboken.

Hvor høyt må barnet være før det kan sitte i passasjersetet foran med en aktiv og tilkoblet kollisjonspute foran seg?

Vi anbefaler at barnet bør være over 140 centimeter høyt for å kunne sitte i passasjersetet foran med en aktiv og tilkoblet kollisjonspute foran seg.

Hvor lenge bør barn fortsette å sitte i et barnesete?

Det er vanskelig å gi en presis grense. Vi anbefaler at barn sitter i barnesetet til de er 140 cm høye. De offisielle høydeanbefalinger, aldersanbefalinger og regler kan variere fra land til land. Det viktigste aspektet ved kollisjonssikkerhet er at hoftebeltet skal ligge korrekt over hoftene, selv etter at barnet har sittet i bilen en stund og har beveget seg rundt i sikkerhetsbeltet.

Det må aldri finnes risiko for at barnet skal kunne skli under beltet ved et trafikkuhell. Faktorer her er barnets størrelse (høyde og hoftestørrelse), alder (utviklet hofte) og bilens spesifikke beltegeometri. Volvo Car Groups kollisjonsforskning viser at barn opptil ti års alder bør bruke et barnesete, men at også elleve- og tolvåringer med fordel kan sitte i et barnesete.

Hva gjør jeg hvis barnet mitt ikke ønsker å sitte i barnesetet?

Du overtaler barnet ditt. Det er ditt ansvar, og dette bestemmer du.