Hva-er-ISOFIX

HVA ER ISOFIX?

ISOFIX er en internasjonal standard for hvordan man fester barneseter i bil. Men, hvilke barneseter kan bruke ISOFIX og hvordan fungere det?

Alle foreldre som har kjøpt barnesete til bilen sin, vet at det ikke er en enkel oppgave. Mange av bilsetene på markedet har ulike metoder for festing. Dette kan føre til at foreldre kjøper et barnesete som ikke er optimalt for deres egen bil. Eller de kan oppleve at det setet de har kjøpt, er vanskelig å montere på korrekt måte.

Bilindustrien har lenge vært klar over dette problemet og behovet for en felles standard for å sikre at alle typer barneseter kan brukes i alle biler – og dermed redusere risikoen for feil montering. I 1999 resulterte et internasjonalt samarbeid mellom bilprodusenter, barneseteprodusenter, offentlige myndigheter og andre interessenter i ISOFIX – en internasjonal standard for feste av barneseter i biler.

Slik fungerer det

Bak i de aller fleste nye biler finner man to metallbøyler under seteryggen til hvert av yttersetene. ISOFIX-kompatible barneseter eller setebaser har som regel to metallstenger som ligner litt på krabbeklør. Disse klørne skyver man under seteryggen til de treffer metallbøylene og fester seg med et klikk. ISOFIX-seter og setebaser vil ha en indikator som bekrefter at begge ankrene er trygt festet.

I tillegg til ankrene som går under seteryggen, bruker man også toppankre eller støtteben til å feste ISOFIX-seter eller setebaser. Toppankre er fester som naturlig nok kobles til sertifiserte fester mot toppen av bilsetet. Støtteben setter man i fotbrønnen mellom baksetet og forsetet. Nyere bilmodeller som selges i Norge er i større grad kompatible med støtteben enn med toppankre.

Det finnes biler i Norge som har ISOFIX-fester også i midtsetet bak i bilen så vel som i passasjersetet, men det er ikke så mange.

Hvem kan bruke ISOFIX?

Man kan få både babyseter, småbarnsseter og belteseter med ISOFIX-ankre. Ankrene kan være festet direkte på stolen eller på en setebase. Mange av disse stolene kan også festes med bilens egne belter om det trengs.

Når ISOFIX brukes på beltestoler så kalles det ISOFIT.

Trygt og enkelt å montere

En av de største fordelene med ISOFIX er at det er trygt og enkelt å montere. Indikatorene viser deg om setet eller setebasen er sikkert festet. Dessuten forblir ISOFIX-seter festet til bilen selv om barnet ikke sitter i dem. Dette er tryggere for førere og passasjerer i alle aldre.

I Forbrukerrådets tester scorer ISOFIX-baserte setemodeller ofte høyere enn beltemodeller på grunn av brukervennlighet og mindre risiko for feilmontering.

Husk dette før du kjøper sete

Ikke alle ISOFIX-seter passer til alle biler. For å være sikker på at setet passer i din bil bør du prøve å feste setet i bilen før du kjøper det. Ansatte i butikker som selger barneseter hjelper deg gjerne.