Hva-er-basesete

HVA ER ET BASESETE?

Et basesete består av to deler: setet, som barnet sitter i, og basen, som man fester i bilen.

Et basesete består av to deler: setet, som barnet sitter i, og basen, som man fester i bilen. Hvis basen står fastmontert i bilen, er det en enkel sak å feste og løsne setet fra basen når man skal inn og ut av bilen. Dette betyr altså at man kan ta med seg setet fra bilen når man forlater den. Slik kan den sovende babyen din fortsette formiddagsluren i setet sitt etter at bilturen er over.

Baseløsninger er spesielt populære for babyseter, men finnes også som småbarnsseter.

Trygg løsning

Noen baser festes med ISOFIX-ankere. Andre festes med bilens egne belter. Begge løsninger er trygge, men i tester scorer ISOFIX-løsninger litt høyere enn belteløsninger. Én ting er sikkert: Baseseter scorer høyere i trygghetstester enn seter uten base.

Mange baser kommer med noe som kalles støtteben. Dette plasseres i fotbrønnen – altså der en voksen baksetepassasjer vanligvis ville hatt føttene sine – for å øke stabiliteten og avlaste basens andre festepunkter.

En godt festet setebase utgjør ingen fare hvis man kjører uten barn i bilen. Et sete som ligger løst uten base, kan fort bli et farlig prosjektil under et eventuelt sammenstøt. I så måte er en baseløsning tryggere selv når barna ikke er med på biltur.