Historie-om-bevegelsesenergi

ELEFANTEN I BAKSETET

Ved en bråstopp oppstår det bevegelsesenergi. Dette er noe vi føler på kroppen. Under en kraftig oppbremsing vil passasjerer og løse gjenstander fortsette i samme fart som før, mens bilen stopper momentant. Resultatet er at passasjerene og gjenstandene slynges forover i bilen.

Det er veldig viktig at både barn, dyr og andre løse gjenstander i en bil er godt sikret. Et barn som er usikret i bil, utgjør både en fare for seg selv og for alle andre passasjerer.

Det vil naturligvis alltid være noen som ikke bruker bilbeltet. Kanskje velger de å ikke bruke sikkerhetsbelte eller lar vær å feste barnet sitt på en trygg, forsvarlig måte før de kjører. Kanskje barnet er urolig og vanskelig og det virker umulig å få det til å sitte rolig i barnesetet lenge nok til å få festet beltet. Eller kanskje de tenker… det er jo bare en liten tur, og de skal kjøre så forsiktig… Men i en hastighet på kun 40 km/t vil et barn som normalt veier 30 kg, oppnå en vekt som tilsvarer ett tonn i kollisjon med en gjenstand som står helt fast. Det er korrekt – ett tonn!

Fare for andre i bilen

Hvis et barn sitter uten barnesikring i baksetet, risikerer barnet å få alvorlig personskade eller i verste fall omkomme ved en frontkollisjon. Og enhver som sitter i setet foran og får denne store vekten kastet på seg inne i bilen, risikerer tilsvarende alvorlige skader.

Barnet risikerer å bli kastet gjennom frontruten og treffe gjenstanden som stoppet bilen – et scenario som er like skremmende som det første.

Noen flere sammenligninger man bør ta med seg: Å sitte uten belte eller barnesete og kollidere i bare 15 km/t, er nesten som å klatre opp på en spisestuestol og la seg falle rett ned på gulvet. Men hvis bilen kjører i 20 km/t, er alvorlighetsgraden i sammenstøtet mer som å stable fire spisestuestoler oppå hverandre før du lar deg selv falle rett ned.

Å visualisere et sammenstøt i 30 km/t kan være å stable åtte spisestuestoler oppå hverandre før du stuper rett ned. Åtte stoler er litt av et tårn – og det blir litt av et fall. Men 30 km/t er jo ikke slett ikke så fort. Det er mindre enn fartsgrensen på 40 km/t i tettbygd strøk. Selv på “bare en liten tur ned i byen” kjører de fleste av oss fortere enn det.

Derfor ….vær så snill, bruk sikkerhetsbelter og barneseter. Alltid. For alle i bilen.

Elefanten-i-baksetet

En historie om bevegelsesenergi

Det er lite som kan sammenliknes med den tilfredsheten du føler over å se minstemann kun iført Spiderman-solhatt i strandkanten. Litt lenger uti vannet ser du storebroren iført badering og snorkel i full sving med å oppdage havets skjulte skatter.

Nå kommer han opp fra vannet og lurer på om dere kan dra og kjøpe jordbær. Han hadde sett ei jente under en parasoll ved innkjøringen fra hovedveien. Selvfølgelig kan dere det. Det er fortsatt godt og varmt, selv om klokken er over fem – så hvorfor ikke?

Inni bilen er det ubehagelig varmt. Minstemann protesterer i det samme han settes ned i setet, spenner kroppen i bro og sier han kommer til å bli bilsyk. Du lokker med at det bare tar et par minutter, og setter selene litt løst på. Du får start på motoren og svinger ut fra parkeringsplassen. Snur deg mot ungene i baksetet for å sjekke at alt er bra, idet du kjører inn i en slak høyresving.

Derfor ser du ikke bilen som har fått motorstopp og står halvveis uti veibanen. Du står på bremsen og greier akkurat å stoppe i tide. Men det hjelper så lite. Nettbrett, drikkeflasker og leketøy kommer farende gjennom kupeen. Det samme gjør lillebror, som du ikke tok deg bryet med å feste ordentlig, og nå treffer han deg i bakhodet med en kraft som tilsvarer vekten av en liten elefant.