den-lille-sjefen

Den lille sjefen

En babys kropp har helt andre proporsjoner enn en voksen kropp. Nakke, skuldre og ryggrad er langt fra ferdig utviklet og derfor er spedbarn svært sårbare i en kollisjon.

Husk:

  • Ta av store klær slik at sikkerhetsbeltet kan festes stramt, så nært kroppen som mulig.
  • Husk å ta av varme klær før du spenner fast barnet, slik at det ikke overopphetes og blir dehydrert.
  • Ikke la barnet sitte oppreist for lenge. Ta ofte pauser.
  • Et barn som sitter i et bakovervendt barnesete, har ca. 90 % mindre sjanse for å bli skadet i en ulykke sammenlignet med et barn som ikke er festet.
  • Barneseter må aldri plasseres i passasjersetet hvis kollisjonsputen er aktivert.
  • Små barn bør reise i bakovervendte barneseter så lenge som mulig, og i alle fall til de er 3–4 år gamle.

Når vi sitter forovervendt i en frontkollisjon, holdes kroppen fast av sikkerhetsbeltet mens hodet blir kastet fremover og legger belastning på nakken. Avhengig av hvor alvorlig kollisjonen er og størrelsen på barnet, kan denne belastningen være skadelig. Derfor bør små barn alltid sitte bakovervendt i bilen.

Med et godt barnesete, montert korrekt og bakovervendt, reduseres så mye som 90 % av skaderisikoen sammenlignet med barn som ikke er korrekt sikret.

Ta deg derfor god tid til å finne et barnesete som passer din bil, gjerne med ISOFIX om din bil har dette. ISOFIX reduserer blant annet sjansen for feilmontering. Øv deg gjerne på forhånd, og les bruksanvisningen nøye.

Den-lille-sjefen-story

Den lille sjefen

Emma er ni måneder gammel og familiens midtpunkt.

Nå strekker hun seg mot lyset etter en liten høneblund og vurderer om hun skal klynke litt, eller om det holder å bare sprelle litt med beina for at mamma eller pappa skal komme med mat.

Hun kjenner et svakt trykk mot ryggen idet bilen bremser ned, hører mamma si noe til pappa, og så går bildøren opp. Med ett står mamma der og sier: ”Er du sulten?”

Etter middagen legger mamma Emma tilbake i setet, klikker henne fast og sjekker at selene er stramme nok. Mamma har også tatt av Emma det tykke yttertøyet og stilt inn setet slik at det passer henne perfekt, og gjør at hun slapper av. Mamma har nemlig lest på internett om babyer i bil, om at hodet er mer enn halvparten av kroppsvekten, hvor viktig det er at barnet blir festet riktig, og om å ta en pause i ny og ne.

Emma legger hodet mot de myke sideputene, mett og god, og kjenner øynene bli tunge.