50-aar-med-sikrere-barn

50 ÅR MED SIKRERE BARN

Volvos engasjement for å beskytte de minste og mest sårbare bilpassasjerene runder 50 år i 2014. Vi er stolte over å kunne si at vi i løpet av disse årene har stått for mange oppfinnelser som har blitt bransjestandard, og i noen tilfeller en del av lovverket omkring bilsikkerhet.

Dette banebrytende arbeidet startet med verdens første prototype på bakovervendte barneseter i en PV544 i 1964. Bakgrunnen var innsikten i forskjellene på barn og voksnes anatomi – at barn ikke er små utgaver av voksne – og at de derfor trenger egne sikringsordninger når de reiser i bil.

Siden den gang har vi drevet et kontinuerlig utviklingsarbeid for å skape en stadig sikrere biltur for de minste i trafikken, og jubileumsåret 2014 markeres med et innovativt konsept for et oppblåsbart barnesete som kan pakkes ned i en sekk når det ikke er i bruk – planlagt lansert i 2016.

Her er en tidslinje over noen av de viktigste milepælene i vår sikkerhetshistorie.

1964


1964

Første barneseteprototype

Bertil Aldman, lege og senere professor i trafikksikkerhet ved Chalmers tekniska högskola, var inspirert av hvordan astronauter satt bakovervendt for å motstå sterke G-krefter, og utviklet den alle første prototypen for barneseter. Volvo var sterkt involvert i utviklingen, og testingen fant sted i en PV544.

1967

Reversibelt passasjersete med ryggstøtte spesielt for barn

1967

1972


1972

Volvos første bakovervendte barnesete

Bakovervendte barneseter er designet for å støtte nakken og bidra til å spre kreftene fra en frontkollisjon til et større område. Frontkollisjoner er den mest utbredte kollisjonsformen, og også den mest alvorlige.

1978

Barneputen – verdensnyhet fra Volvo

Barn fra tre til fire år kan sitte i bil med ansiktet vendt forover og bruke standard bilbelte ved hjelp av en barnepute som bidrar til at sikkerhetsbeltet kommer i riktig posisjon. Volvo Cars’ policy er at barn bør bruke barnepute til de er 140 cm høye og ti år gamle. Ved bruk av barneputer er det 75 prosent lavere risiko for at barnet skal bli skadet, sammenlignet med om det ikke er sikret.1990

Verdens første integrerte barnepute

Den første integrerte barneputen var en smart løsning der puten kunne felles ned og ut i det bakre midtsetet i Volvo 960.


1990

1995


1995

Doble integrerte nedfellbare puter i de ytre bakre setene i Volvo S40

2000

Verdens første bakovervendte sete for ISOFIX

Verdens første løsning for det standardiserte, integrerte ISOFIX-utstyret var faktisk to bakovervendte seter i ett. Begge setene – det for nyfødte og det for små barn opptil fire år – kunne bruke den samme ISOFIX-rammen.2007

Verdens første to-stegs integrerte barnepute

Stasjonsvognen Volvo V70 kom med to-stegs integrerte barneputer. To-stegsversjonen med to sittehøyder gjør at man får en bedre tilpasning av beltet, uavhengig av barnets størrelse. Spesielle sikkerhetsbelter tilpasset barn følger også med.


2007

Konsept Stol


2014

Konsept for oppblåsbart barnesete

En barneseteløsning,som sikkerhetsekspertene hos Volvo forsker på nå, er et oppblåsbart barnesete. Med et trykk på en knapp fylles konseptsetet med luft og kan tas i bruk umiddelbart, og med et trykk til suges luften ut og den foldes sammen. Den er lett å installere og kan pakkes vekk i en liten sekk når setet ikke er i bruk.
Det betyr at barnesetet enkelt kan flyttes mellom biler, og sekken går som håndbagasje når du skal fly.

2020

Her kan du se en video som forteller historien om Volvo og sikre biler.

Frem mot 2020 har Volvo også utformet en dristig og modig nullvisjon:

”Ingen skal omkomme eller bli alvorlig skadet i en ny Volvo etter år 2020.”

Så vi har ikke tenkt å ligge på latsiden selv om vi feirer 50-årsjubileum som premissleverandør innen sikre biler.